Spring naar de content

Dit zijn de genomineerden van de Dutch Design Awards

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: de finalisten van de Dutch Design Awards. En aanstormend talent wordt ook niet vergeten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Dutch Design; naast tulpen, kaas en wiet een van onze succesvolste exportproducten. Reden genoeg om jaarlijks het beste Neerlands ontwerp op een voetstuk te plaatsen en te belonen met een award. En dat is niet zomaar de eerste de beste award, eerdere winnaars van de Dutch Design Awards  waren modeontwerpster Iris van Herpen (Voltage), ontwerper/uitvinder Daan Roosegaarde (Smart Highways) en de vernieuwde stationshal van Rotterdam Centraal.

Rotterdam Central Station designed by Team CS; photography by Jannes Linders
Rotterdam CS ontworpen door Team CS won in 2014 de Dutch Design Award

Transgender sekswerkers
Er zijn zes categorieën: fashion, habitat, communication, service & systems, product en design research. De finalisten zijn geselecteerd op een aantal criteria. Naast esthetiek (het moet er wel een beetje mooi uitzien natuurlijk), werd er gekeken naar de maatschappelijke relevantie, de innovatie, het productieproces en eventuele samenwerkingen. We gaan enkele opmerkelijke genomineerden afgaan.

In de categorie Fashion viel ons oog op  Sistaaz of the Castle van modeontwerper Duran Lantink en fotograaf Jan Hoek. Het project toont de kleurrijke looks van transgender sekswerkers op de straten van Kaapstad. De modecollectie is geïnspireerd op de eigenzinnige kledingkeuzes van de transgenders, en dat levert mooie foto’s op.

foto_2.1200x800
Transgender sekswerkers in Kaapstad als inspiratie voor een modecollectie

Biologisch afbreekbaar
Christien Meindertsma is finalist in de categorie Product met haar Flax Chair. We kennen haar nog van de Urchin Pouf, een poef die ze breide van de wol van één schaap en inmiddels in veel huiskamers een prominente plek heeft gekregen. De Flax Chair is gemaakt van vlas gemixt met polylactide, de vezels blijven in het ontwerp zichtbaar. En handig: de stoel is biologisch afbreekbaar.

foto_1.1200x800
Christien Meindertsma aan het werk aan haar biologisch afbreekbare stoel

Hebbeding
Studio Joost Grootens ontwierp de vijftiende editie van de Dikke Van Dale. De 241.558 hoofdwoorden op 4880 pagina’s zijn anders dan voorgaande edities: het woordenboek is gedrukt in vier kleuren, bevat illustraties en kreeg een nieuw lettertype met meer mogelijkheden voor cijfers en symbolen. Al met al een echt hebbeding geworden, en dat is best knap voor een gedrukt boek in ons digitale tijdperk.

foto_4.600x400
De nieuwe Dikke van Dale, genomineerd in de categorie Communication
foto_8.600x800
Blue and You door Sophie Hardeman

Aanstormend talent
U merkt het misschien al: deze genomineerden (de overige finalisten kunt u hier bekijken) zijn allemaal gevestigde designprofessionals. Aan aanstormend talent is gelukkig ook gedacht, voor hen is de Young Designer Award in het leven geroepen. Deze week werden hiervoor de finalisten bekendgemaakt. Allereerst Sophie Hardeman, een modeontwerpster die met alledaagse spijkerbroeken los van conventies probeert te komen en volgens de jury met haar collectie Blue and You met alle modeclichés breekt. Grafisch ontwerper Marius Jopen heeft een dagelijkse posterserie waarmee hij  zijn visie op grafisch ontwerp toont als een soort van handgeschreven writings on the wall (zie de grote foto boven dit artikel). En gewone bakstenen, ze gaven ontwerper Tom van Soest inspiratie voor het project Stonecycling. Hij produceert van bouwafval nieuwe verschillende bakstenen. Duurzaam, lokaal en het ziet er best mooi uit. Toch?

foto_1.1200x800 (1)
Duurzame design bakstenen van Tom van Soest

De winnaars van de Dutch Design Awards worden op 29 oktober, tijdens de Dutch Design Week, bekendgemaakt. Daar is ook het werk van alle finalisten te bewonderen.