Spring naar de content

In Frankrijk gaat de salafistische moskee gewoon op slot

Ze streven naar de ‘zuivere islam’ en hun gedachtegoed wordt beschouwd als een vruchtbare voedingsbodem voor terrorisme. De salafisten. De AIVD noemde de fundamentalistische stromingen die het salafisme vormen een ‘antidemocratische machtsideologie’ en constateerde in 2014 dat de aanhang in Nederland groeit, zowel on- als offline. In Frankrijk is de maat vol. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sloot twintig salafistische moskeeën, honderd andere staan onder toezicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het salafisme is een stroming binnen de soennitische islam. De aanslagpleger van het bloedbad in het Tunesische Sousse (in 2015) radicaliseerde binnen de muren van de salafistische moskee. Ook Yassin Salhi, de man die nabij het Franse Lyon zijn werkgever wurgde en onthoofde, en het chemicaliënbedrijf Air Products and Chemicals tot ontploffing wilde brengen, was een salafist.

In Frankrijk is de grip op het salafisme verstevigd. Sinds december vorig jaar sloot het ministerie van Binnenlandse Zaken twintig van de 2.500 moskeeën en andere gebedsplaatsen in het land omdat er radicale interpretaties van de islam werden verspreid. Op het officiële twitteraccount van het ministerie valt te lezen: ‘Gevecht tegen radicalisering: sinds december 2015 zijn twintig plaatsen waar de islam werd vereerd gesloten.’

In totaal zouden er 120 moskeeën worden verdacht van het prediken van (radicaal) salafisme, schrijft France 24.

Enkele dagen eerder heeft de Franse premier Valls gevraagd om een tijdelijke stop van de stroom van buitenlandse gelden naar Franse moskeeën. Enkele islamitische gebedshuizen in Frankrijk en ook in België worden gesponsord door Marokko, Algerije en Saoedi-Arabië. Tunesië ging vorig jaar, na de aanslag op het strand in Sousse, de strijd al aan met salafistische moskeeën en sloot er tachtig die door salafisten waren overgenomen.

De Nederlandse politiek is verdeeld over salafistische moskeeën op eigen bodem. In Den Haag moedigt de gemeente samenwerking aan. In de Tweede Kamer werd geopperd te breken met deze organisaties. Op 31 januari van dit jaar vond in Almere een salafistenbijeenkomst plaats. In de gemeenteraad van Almere pleitten alle oppositiepartijen en de VVD voor een verbod, de burgemeester zag daar geen reden voor. (Lees hier de reportage van Walt van der Linden, die namens HP/De Tijd in de zaal zat tijdens de dienst.)

Onderwerpen