Spring naar de content

Babygehuil is afhankelijk van de taal die moeder spreekt

Door het gehuil van pasgeboren baby’s te analyseren hebben onderzoekers aangetoond dat de taal die de moeder spreekt tijdens de zwangerschap al van invloed is op de geluiden die haar baby zal maken. Het gehuil van baby’s wier moeder een toontaal spreekt, zoals Mandarijn, is veel melodieuzer en zou zelfs op ‘chanten’ lijken – het ritmisch spreken of het zingen van woorden of geluiden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Wetenschappers uit verschillende landen luisterden naar het gehuil van in totaal 102 baby’s uit Peking, Kameroen en Duitsland in de eerste week van hun bestaan. De moeders van de pasgeborenen uit Peking en Kameroen spraken toontalen, waarbij de toonhoogte bepalend is voor de betekenis van woorden.

De onderzoekers keken ook naar de invloed van andere omgevingsgeluiden als radio, televisie en mobiele telefoons. Er bleek echter geen verschil te zijn tussen het gehuil van de baby’s die in een omgeving ter wereld kwamen waar dergelijke geluiden te horen waren en waar dat niet zo was.

Volgens de onderzoekers sluiten deze bevindingen aan bij eerder onderzoek dat werd gedaan de geluiden van baby’s uit een Frans- en Duitstalige omgeving. Deze studie wees ook al uit dat de taal van de moeder al van invloed was nog voor kinderen beginnen te brabbelen of praten. De basis voor een taal zou al gelegd worden tijdens het laatste trimester van de zwangerschap.

Deze resultaten geven meer inzicht in de vroege invloed van geluiden op de spraakontwikkeling. Volgens de wetenschappers kunnen deze inzichten gebruikt worden om ontwikkelingsstoornissen vroeg te kunnen duiden, maar daar is verder onderzoek voor nodig.

Onderwerpen