Spring naar de content

De minst favoriete Engelse woorden: Israel, islam, moist, love en war

Wat bedoeld was als luchtige zoektocht naar het minst favoriete Engelse woord, deed al na één dag te veel stof opwaaien. Oxford Dictionaries staakte de verkiezing omdat er volgens de uitgever ‘te veel religieus offensieve en scheldwoorden’ werden verkozen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Oxford Dictonaires hoopte met het #OneWordMap initiatief van mensen over de hele wereld te horen wat hun minst favoriete Engelse woord was, om verschillen in afkomst, leeftijd en geslacht te kunnen waarnemen. Woorden die gemarkeerd stonden als vulgair en aanstootgevend waren uitgesloten, maar dat bleek niet genoeg.

Op Twitter wordt gesuggereerd dat een woord als ‘Israel’ werd gekozen.

Tegelijkertijd kwam er commentaar op de censuur van de uitgever, omdat ‘islam’ niet getolereerd werd.

Dan Stewart, hoofd internationale marketing van Oxford Dictionaries, laat niet los om welke woorden het precies ging. Volgens hem is het spijtig dat het onderzoek niet kon worden voortgezet, maar leidde het ‘misbruik’ van de site er toe dat het onbruikbaar werd.

Tijdens de eerste en enige dag dat het onderzoek online stond, deden er meer dan 14 duizend mensen mee. ‘Moist’ stond in het Verenigd Koninkrijk op nummer één en was ook in de Verenigde Staten en Australië een van de minst populaire woorden. Onder de Nederlandse stemmers werd het meest voor ‘love’ en ‘war’ gekozen, terwijl in Spanje ‘hello’ op nummer één stond.

Onderwerpen