Spring naar de content

Hans van Breukelen en Maurits Hendriks: zoek de verschillen

Het imagoverlies van de KNVB is nu op zo’n niveau dat het momentum moet worden benut om nog wat verder te gaan. Laten we in godsnaam ook direct Hans van Breukelen wegdoen. Ik weet het, hij zit er nog maar net maar het is nooit te vroeg om een fout te erkennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Brussel

Met het wegsturen van Hans Jorritsma heeft Hans van Breukelen direct de fout gemaakt die hem fataal hoort te worden. Jorritsma heeft het volledige vertrouwen van de spelersgroep, jong en oud, ervaren en onervaren. En zo’n man stuur je weg, hij is 65 en dan kan hij met pensioen. Maar Jorritsma wil dat niet, hij kan en wil nog jaren verder. Hij is beschikbaar. Zoals Michael van Praag op z’n 68ste. En Foppe de Haan op z’n 73ste. Zij spelen wel een rol bij de KNVB.

Hans van Breukelen was een goede keeper, zijn stempel staat onmiskenbaar op de enige keer dat het Nederlands elftal Europees kampioen werd in 1988. Toen speelde hij met Gullit en Van Basten. De eerste kan nu niet meer door een deur met Van Breukelen. De laatste gaat in op een aanbod van de FIFA en er lijkt een verband met de aanstelling van Van Breukelen. Van Van Basten als voetballer was ik een groot fan, idem van Gullit. Op het niveau van beiden heeft Van Breukelen nooit geacteerd.

Daar denkt hij zelf heel anders over en dat brengt me op de parallel met Maurits Hendriks, de man die als chef de mission niet over al te veel mensenkennis bleek te beschikken. Vanaf deze plaats stuurde ik u een paar weken geleden naar zijn website, één groot hallelujaverhaal van Maurits over Maurits.

Datzelfde gevoel bekruipt me nu als we het hebben over Van Breukelen, kijkt u maar op www.hansvanbreukelen.nl. Google vermeldt daar nog bij:

Als ‘ervaringsdeskundige’ in het bedrijfsleven en de topsport heeft Hans van Breukelen een praktische visie ontwikkeld, die hij doelgericht wil delen.

Die tekst ziet u niet meer op zijn website nu hij door de KNVB is ingehuurd. Maar deze door Van Breukelen zelf geschreven aanprijzing is daarmee in Google (voorlopig) nog niet weg. Ook Van Breukelen verhuurt zich als spreker. Met het wegsturen van Hans Jorritsma bewijst Van Breukelen dat hij en Hendriks uit hetzelfde hout gesneden zijn: de sporters zijn ondergeschikt aan hun eigen ego. Ik zou zeggen: doe het nu. Van Breukelen weg en Jorritsma terug. Doe het vandaag, dan winnen we morgen met grote cijfers van de Zweden.