Spring naar de content

Politiek avonturier Jan Nagel over 50PLUS, Fortuyn en premier Wilders

Leefbaar Nederland, de P.R.D.V. met Peter R. de Vries, 50PLUS­ – van al deze politieke partijen is Jan Nagel mede-oprichter. Ook vernieuwingsbeweging Nieuw Links, die vijftig jaar geleden de PvdA op zijn kop zette, is een initiatief van deze politieke avonturier. ‘Ik heb nooit gekozen voor de macht, maar voor de zuiverheid.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Clubjes oprichten, het doet denken aan Werther Nieland in de gelijknamige novelle van Gerard Reve. “We moeten de club oprichten. Als we er te lang mee wachten, zijn er al vijandelijke clubs, dat weet je ook wel.”

Jan Nagel (1939) kent het meesterwerkje niet, maar herkennen doet hij het wel. “Toen ik op de HBS zat, midden jaren vijftig, heb ik de Amsterdamse Scholieren Schaakbond opgericht. En ook de Scholieren Persorganisatie. In die tijd had elke school een schoolkrant. We wilden een eigen perskaart en allerlei andere faciliteiten. Om onze naamsbekendheid te vergroten hebben we een groot feest gehouden in Hotel Krasnapolsky, verspreid over drie zalen. Het Malando-orkest trad op, de Dutch Swing College Band met Peter Schilperoort en het combo van Pim Jacobs en Rita Reys. Dat kostte inderdaad een aardige cent, maar we werkten samen met Phonogram. Het werd een groot succes. O ja, ik heb ook de Amsterdamse Jazz Sociëteit opgericht, op het Leidseplein.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen