Spring naar de content

De rapportcijfers: hoe deed de klas van 2012-2016 het?

Niet in dezelfde constellatie, maar: kabinet Rutte II heeft de eindstreep gehaald. ‘Een bewonderenswaardige prestatie, zeker gezien alle tegenwind,’ schrijft de Volkskrant vandaag. De kranten blikken terug op een roerige kabinetsperiode en het politieke jaar 2015-2016, waarin de Brexit, vluchtelingencrisis en de oorlog in Syrië de agenda domineerden. Hoe deden ministers Mark, Ard, Edith, Lodewijk het volgens de politiek commentatoren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra
kabinet_hp
Ministers Ard van der Steur (l) en Lodewijk Asscher (m) en minister-president Mark Rutte.

De Volkskrant: Mark krijgt een sticker, Ard een draai om de oren
Mark Rutte krijgt van de politieke redactie van de Volkskrant een 8- op zijn rapport, het hoogste cijfer van de klas: “Rutte doorstond alles en wist met zijn kabinet een indrukwekkend pakket hervormingen door te voeren.” Toch houdt niemand van dit kabinet, stelt de jury. “Het idee dat VVD en PvdA samen hun karwei moeten afmaken is vervlogen. Dat is ook de premier aan te rekenen. De formatie was het werk van een klein groepje mannen dat zich verkeek op zaken als de inkomensafhankelijke zorgpremie en de strafbaarstelling van illegaliteit. Over een gemeenschappelijk visie is amper nagedacht.”

Ook minister Edith Schippers (VWS) deed het goed, want de zorguitgaven stegen de afgelopen twee jaar minder hard dan verwacht. Ard van der Steur krijgt een 4. De minister van Veiligheid en Justitie zal naar verwachting niet terugkeren op de kandidatenlijst van de VVD. “Welbespraakt, dat zeker, maar toch. De foto van Volkert, de patholoog over MH17, de moeizame vorming van een Nationale Politie, doorreizende terreurverdachten – steeds moest Van der Steur door het stof.”

Het rapport van de Volkskrant leest u hier via Blendle.

De ministers Schippers en Asscher.
De ministers Schippers en Asscher.

Het Parool: Edith durft knopen door te hakken, Lodewijk is de ideale schoonzoon
In de jury van Het Parool kibbelen Parool-columnist Felix Rottenberg, SP-politica Sharon Gesthuizen en ex-politicus Robin Linschoten over de prestaties van het kabinet. “Hij is relaxed. Hij blijft iets jongensachtigs houden”, zegt Gesthuizen over Mark Rutte. “Hij toont moed”, vindt Felix Rottenberg. “Maar op het punt van het vluchtelingenvraagstuk duikt hij nog altijd weg. In Europa is hij onzichtbaar gebleven.”

Ook Lodewijk Asscher komt ter sprake: “Ondanks alles is hij nog altijd de ideale schoonzoon”, zegt Gesthuizen. Linschoten: “Hij is de enige minister die grandioos heeft gefaald in zijn beleid. De bedoeling was: meer werk en meer vaste contracten. Dat is een grote mislukking geworden. Het lijkt me buitengewoon pijnlijk voor een PvdA-minister.” Gesthuizen: “De sociale ongelijkheid is onder zijn bewind alleen maar groter geworden.”

Edith Schippers deed het dan weer geweldig volgens de jury: “Ik vind haar heel goed”, zegt Rottenberg. “Als je het nou hebt over iemand die de baas is: zij is een minister die zelf de knopen doorhakt. Het is zo verschrikkelijk complex wat ze doet. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze na zes jaar zegt: klaar.”

Het rapport van het Parool leest u hier via Blendle.

Partijleiders Tunahan Kuzu (DENK) en Geert Wilders (PVV).
Partijleiders Tunahan Kuzu (DENK) en Geert Wilders (PVV).

NRC: Geert en Tunahan jagen iedereen op de kast
“Deze zittende coalitie van VVD en PvdA houdt het onderling vriendelijk. Zeker dinsdag is het ‘een dag van eenheid’, zoals ze zeggen. Maar woensdag gaan in de Tweede Kamer de schetsen van het land van beide partijen echt wel uit elkaar lopen”, schrijft Annemieke Kas in nrc.next. De vraag is niet, stelt de politiek commentator, of ze ergens mee komen, maar waarmee ze komen.

“Vorig jaar riep Wilders dat hij de Tweede Kamer een ‘nepparlement’ vindt,” schrijft Kas verder. “Dit jaar heeft Wilders concurrentie. Van ex-PvdA’er Tunahan Kuzu, van de partij Denk. Hij kreeg vorige week zowat alle fractievoorzitters al op de kast door te weigeren afstand te nemen van de zuiveringen in Turkije. De andere fractievoorzitters staan bij Kuzu voor het dilemma dat ook vaak bij Wilders speelt. Moet je op zijn woorden ingaan en hem dus aandacht geven, of moet je negeren wat hij zegt? Met het eerste haal je zelf misschien het nieuwsoverzicht, met het tweede zeker niet. En daaraan meten de partijen ook hun succes af, eind deze week: in hoeverre het hun fractieleider is gelukt om, over de hoofden van de rest heen, de kiezer te bereiken.”

Het ‘rapport’ van het Parool leest u hier via Blendle.