Spring naar de content

Hoe Microsoft binnen tien jaar kanker gaat ‘oplossen’

Experts van Microsoft zijn bezig met het ontwikkelen van een manier om kanker volledig te bestrijden. Ze zeggen de ziekte te benaderen als een computervirus dat het lichaam binnendringt en cellen kapot maakt. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Microsoft claimt bezig te zijn met een manier waarop de cellen gemonitord kunnen worden en wanneer nodig zich kunnen herprogrammeren tot gezonde cellen. Ze willen van de lichaamscellen levende computers maken om ziektes te genezen, zoals kanker. Het softwarebedrijf heeft een biologisch berekeningssysteem ontwikkeld om deze cellen tot leven te brengen.

Het team van experts dat zich bezighoudt met dit project hoopt gebruik te kunnen maken van machine learning technologies, dit zijn computers die denken en leren als mensen, deze machines zouden zich door de grote hoeveelheid research over kanker en de behandeling ertegen kunnen worstelen, en al deze informatie kunnen ordenen.

“Biologie en computers lijken niets met elkaar te maken te hebben,” zegt Chris Bishop, hoofd van het onderzoekslaboratorium. “Maar het proces dat plaats heeft in de cellen heeft wel degelijk overeenkomsten met het proces dat voorkomt in een standaard computer.”

Microsoft is niet het eerste bedrijf dat kanker probeert te genezen door middel van machines. DeepMind, een bedrijf van Google, is een samenwerking aangegaan met het Britse gezondheidsdienst National Health Service (NHS) om te onderzoeken hoe machines dokters kunnen helpen met het genezen van hoofd- en nekkanker.

De genezing van kanker door middel van computers is een veelbesproken onderwerp. Nederlandse researchers aan de Universiteit van Maastricht lieten in 2013 in een interview met The Daily Mail al weten groot voorstander te zijn van deze nieuwe ontwikkeling. Dokter Cary Oberije: “We hebben nu al vastgesteld dat onze computers beter zijn dan het werk van dokters. Ze stellen diagnoses meer accuraat vast. Het onderzoek dat we hebben gedaan bewijst dat het vrijwel onmogelijk is dat een dokter een computer kan overtreffen.”

Onderwerpen