26 exclusieve cultuurtips van Gijs Scholten van Aschat

De komende maanden speelt Gijs Scholten van Aschat (1959) in De dingen die voorbijgaan van Toneelgroep Amsterdam. Ook trekt hij met Pierre Bokma door het land om college te geven over William Shakespeare en repeteert hij voor nieuwe stukken. Wat leest, kijkt en luistert hij als hij niet met toneel bezig is?

BOEKEN
“Ik lees vaak een aantal boeken tegelijkertijd. Op dit moment zijn dat De wereld van gisteren van Stefan Zweig, De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése en een bundel met zeven essays van de Franse humanist Michel de Montaigne.
De wereld van gisteren zijn dagboekfragmenten van Stefan Zweig. Stefan Zweig is een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw werd geboren. Hij beschrijft onder meer zijn jeugd in Wenen. Het is fascinerend omdat hij het Wenen van voor de Eerste Wereldoorlog beschrijft, een stad waar de kunsten hoogtij vieren, een stad met mensen met verschillende achtergronden allemaal gebroederlijk naast elkaar leven, er is totaal geen animositeit, en hoe dat dan toch is misgegaan.

Meer leuke content? Like ons op Facebook