Waarom een stem op Clinton geen stem tegen Trump is
De Amerikaanse verkiezingen komen dichter en dichterbij. Hillary Clinton of Donald Trump: de keuze voor de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten maakt deel uit van een ongekend spektakel. HP/De Tijd zit twee maanden lang boven op de peilingen.
Donderdag 27 oktober, nog 11 dagen
Veel Amerikaanse kiezers staan op 8 november volgens veel politieke analisten voor een onmogelijke keuze. Ze moeten tussen twee vuren kiezen. Trump of Clinton. Over elk van beide kandidaten valt wel iets negatiefs te zeggen. Clinton heeft het mailschandaal nog steeds niet van zich af weten te schudden en wordt door haar tegenstander afgeschilderd als iemand van het establishment dat Amerika al decennia in het gareel weet te houden. Trump daarentegen heeft meerdere aanrandingsaanklachten tegen hem lopen en zijn Trump University wordt verdacht van een miljoenenzwendel.
Ga daar maar aanstaan als Amerikaan. Zeker als de twee andere kandidaten van de grote onafhankelijke partijen niets in de melk te brokkelen hebben. Jill Stein valt vooral op door haar geldverslindende idee om alle studieschulden kwijt te schelden. Dat plan levert een kostenpost van 1,7 biljoen dollar op, die bovenop de al torenhoge staatsschuld van de Verenigde Staten.
Dan heb je nog Gary Johnson, de kandidaat voor de libertijnse partij die woedend reageert op een nette vraag van een student en die niet eens weet wat Aleppo is. Need I say more? Kijk en huiver naar Johnsons Aleppo-moment.
Gelukkig voor Amerika staan Stein en Johnson op respectievelijk drie en zeven procent in de peilingen van Real Clear Politics. Dan blijven er twee over. In de peilingen van datzelfde Real Clear Politics staat Clinton op dit moment 5,4 procent voor op Trump. En dat is niet omdat ze het beiden zo goed doen.
Evils
Twee evils zoals Mitch McConnell het deze week beschreef. De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat hekelde het tweepartijensysteem: “Het is duidelijk dat we twee onpopulaire kandidaten hebben. Helaas is dit de keuze die op tafel ligt.”
Luister hieronder het volledige interview met McConnel terug.
Niet populair
Dit zou iedere Amerikaanse verkiezing een uitspraak van een politiek leider kunnen zijn, net als de clichématige gedachte dat het volk bij twee allesbehalve populaire kandidaten tegen een van hen stemt in plaats van voor de ander. Onderzoek van ABC News in samenwerking met onderzoeksbureau Langler bewees het tegendeel. Het merendeel van de gepeilde op Clinton stemmende kiezers (56 procent) stemt voor de Democraat omdat ze echt in Clinton geloven. 42 procent geeft aan tegen Trump te stemmen. Onder supporters van Trump ligt het vertrouwenspercentage met 41 procent lager en geeft 54 procent aan op hem te stemmen als protest tegen Clinton.
De relatie van Clinton met veel kiezers is ronduit slecht. Haar populariteit schommelt rond dit jaar rond de veertig procent, volgens peilagentschap Pollster. Ze scoort opvallenderwijs beter dan Trump, die onder ongeveer zestig procent van de Amerikanen onpopulair is. De Democraat heeft wel de steun van een kleine meerderheid van haar achterban.
De band is verre van perfect, maar van de laatste negen verkiezingen sinds 1980 won de kandidaat met de meeste achterbansteun acht keer.