Spring naar de content

Leonard Cohen is dood. De pophemel is een ster rijker

Leonard Cohen is overleden. De Canadese zanger stierf maandag op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles. Dat meldde zijn management vannacht (Nederlandse tijd) op Facebook. De pophemel heeft er weer een grote ster bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Wat is de popwereld het afgelopen jaar veel helden verloren. Maurice White (Earth, Wind & Fire), Glenn Frey (Eagles), Paul Kantner (Jefferson Airplane), Prince, David Bowie… En dan wanneer de bladeren gevallen zijn en het steeds kouder wordt, sterft Leonard Cohen. Net op het moment wanneer zijn donkere stem en prachtige teksten je kunnen begeleiden door de koude winteravonden.

Het leven was op voor de in Quebec geboren 82-jarige singer-songwriter en dichter. Zijn pas verschenen en laatste album You Want It Darker maakt hij met zijn laatste krachten. Op zijn veertiende plaat bereidt hij zich op indrukwekkende manier voor op het hiernamaals. “I am the dealer. I am out of the game. You want it darker. We kill the flame,” raspt hij op de titeltrack.

Tijdens zijn lange carrière is Leonard Cohen niet altijd zanger. Hij breekt in de jaren zestig door als een veelzijdige man. Naast zijn zangkunsten weet Cohen ook als schrijver en dichter veel te produceren. Op het Griekse eiland Hydra leeft hij in die tijd met zijn muze, de Noorse Marianne Ihlen. Hij maakt er het boek Beautiful Losers en zijn debuutalbum Songs of Leonard Cohen.

Het grote publiek kent Cohen van ‘Hallelujah’, ‘So Long Marianne’ en ‘Suzanne’. Van dat drietal – allen vertegenwoordigd in de Top 2000 – is ‘Hallelujah’ verreweg het bekendste. Al duurt het lang voor het in 1984 uitgebrachte nummer een hit wordt. Dat is vooral te danken aan de vele covers, onder meer van John Cale in 1991 en later door Jeff Buckley. Cohens origineel kwam niet bijster hoog in de singlelijsten en stond zelfs pas in 2009 voor het eerst in de Top2000, maar wordt beschouwd als zijn bekendste nummer. Cohen zelf vond al die covers maar niets, al schreef hij liefst vijf jaar aan het nummer. “Ik vind het een goed nummer, maar denk ook dat te veel mensen het zingen,” zei hij in 2009.

De laatste jaren van zijn leven toert Cohen de wereld over en brengt hij vanaf 2012 drie nieuwe albums uit. Dit doet hij deels uit noodzaak, wanneer blijkt dat zijn ex-vriendin en voormalig manager Kelley Lynch miljoenen van zijn bedoelde pensioengeld heeft gestolen. Vooral You Want it Darker, wat zijn laatste album blijkt te zijn, wordt veelgeprezen. “Zwaarmoedig of niet, op deze plaat laat Cohen knap horen wat hem een kleine vijftig jaar geleden tot een van de grootste songschrijvers maakte en wat hem nu – op hoge leeftijd – nog altijd een enorme status geeft. Als You Want It Darker écht het einde is, dan levert Cohen hier een schitterende zwanenzang af,” staat er in muziekblad OOR.

Leonard Cohen maakt zijn laatste album in zijn eigen woonkamer en produceert het album samen met zijn zoon Adam. Die vertelde eind oktober over deze wonderlijke ervaring. “Deze oude man, die echt veel pijn had, kwam bij tijd en wijle uit zijn medische stoel om te dansen voor de speakers,” vertelt hij tegen CBC Radio. “Soms zetten we een nummer op, herhaalden we het als tieners en rookten we medicinale wiet. In tijden van pijn en ongemak zoek je, denk ik, met al je energie naar vreugde en gejubel,” sluit hij af.

Die berusting is te horen op zijn laatste plaat, waarop Leonard Cohen nog een keer laat zien een geweldige liedjesmaker te zijn. Leonard Cohen was een van de beste tekstschrijvers van zijn tijd. Bob Dylan – nu met de Nobelprijs voor de Literatuur onder zijn arm – roemde hem door te stellen dat Cohen nummer één was en hijzelf number zero. Het zegt iets over de bewondering voor het vakmanschap van Cohen. Met zijn overlijden is de pophemel een grote ster rijker en de wereld heeft er jammer genoeg eentje moeten verliezen.