Spring naar de content

Terugblik: de Thomas Dekker-bashing in DWDD

Matthijs van Nieuwkerk vond het maandagavond maar ‘slappe hap’, de onthullingen van oud-wielrenner Thomas Dekker in een door journalist Thijs Zonneveld opgetekende biografie. Doping, bezoek van dames van lichte zeden, masturberen met je ploeggenoot; het wielersucces van Dekker heeft er een geweldige schaduwkant bij. Niet iedereen in de Wereld Draait Door kon de openhartigheid van Dekker en Zonneveld over de wielerwereld waarderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

‘Je had dit eigenlijk niet mogen schrijven’, zei tafelheer Erben Wennemars toen een leidraad in het boek werd besproken: ploeggenoot Michael Boogerd. ‘Je had geen namen mogen noemen.’ Waarop Zonneveld vraagt: gaat het hier om de karaktermoord van figuren als Michael Boogerd, of om het vertellen van de waarheid?

Dan grijpt journalist Frits Barend vanaf de bank in: ‘Thomas moet namens zichzelf praten. Laat Michael Boogerd erbuiten. Er is een soort erecode in de kleedkamer.’

‘Ik vind het nogal wat voor een journalist om zo te zeggen,’ stelt vakgenoot Zonneveld.
Barend: ‘Er worden mij heel veel dingen in vertrouwen verteld en het is de klasse van de journalist om te weten wat je in vertrouwen houdt en niet.’

De discussie kon op de nodige bijval rekenen. Gisteravond stipte de tafeldame van die avond, journaliste Nynke de Jong, het wat partijdige gesprek nog eens aan. Dat uitgerekend Frits Barend en Erben Wennemars hadden gezegd dat die namen niet opgetekend hadden mogen worden? ‘Raarste opmerking van een journalist ooit. Want waar heeft de journalistiek nou jarenlang problemen mee gehad? Met die omerta die boven het wielrennen hing.’ Conclusie: doping is van alle tijden en zal er ook wel altijd een beetje bij horen.

Hm-hm. Matthijs knikte.