Spring naar de content

Vloekt u veel? Dan bent u mogelijk erg intelligent

Vloeken = verliezen. Deze of gelijksoortige beweringen zijn ons welbekend. Uit nieuw onderzoek blijkt het tegendeel. Mensen die veel vloeken zijn juist heel intelligent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Het onderzoek, uitgevoerd door psychologen van het Amerikaanse Marist College en het Massachusetts College of Liberal Arts werd gepubliceerd in het blad Language Sciences vond een direct verband met een hoge verbale intelligentie en veelvuldig vloeken.

Voor het onderzoek naar de relatie tussen vloeken en intelligentie namen zo’n 400 proefpersonen drie uur van hun dagelijkse gesprekken op. Maar daarna werd het uitzonderlijke onderzoek pas echt leuk. De proefpersonen mochten zoveel mogelijk verschillende scheldwoorden opnoemen in 60 seconden. Na de scheldkanonnade werd hetzelfde gevraagd, maar dan met een tammer onderwerp. Er werd bijvoorbeeld gevraagd om zoveel mogelijk verschillende diersoorten op te noemen in een minuut.

De proefpersonen die de meeste verschillende krachttermen op konden noemen, deden het ook in het tweede gedeelte beter. Het lijkt er dus uit de resultaten van het Amerikaanse onderzoek op dat het frequent bezigen van schuttingtaal in relatie staat met een beschaafd vocabulaire.

Verdomme. Wie had dat gedacht?

Onderwerpen