Spring naar de content

Terugkijken: ongelovige Jeroen vs. twee christenen en een moslima

‘We weten allemaal wel, als je je een beetje verdiept, dat die boeken verschrikkelijk zijn, dat ze altijd oproepen tot geweld,’ sprak Jeroen Pauw laatst in gesprek met een islamitische gast van zijn praatprogramma. Collega-presentator Tijs van den Brink van de EO, en vele christenen met hem, schreven Jeroen een brief. En gisteravond ging de ongelovige zelf bij de duivel te biecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Tijs van den Brink, dominee Paul Visser en islamoloog Anne Dijk spraken met Jeroen Pauw over hun religie, en in het bijzonder: de oproepen tot geweld die ze voortbrengt. Jeroen, ‘begin je er op zijn minst eens een klein beetje in te verdiepen’, sprak de dominee. ‘Ik vind dat ik ook wel wat wellevender kan zijn, omdat in zijn algemeenheid erger ik me daar aan, als mensen dat niet zijn, dat huftergedrag,’ gaf Jeroen toe.

Tijs van den Brink had zijn collega verweten te zijn geradicaliseerd in zijn afkeer van religie. Bovendien, sprak de dominee, de Bijbel was tien procent geweld, en negentig procent overig. Maar over dat laatste gedeelte hoorde je nu zo weinig de laatste tijd. En ook gewelddadige passages moesten worden voorzien van context, want die was er nu eenmaal. Jeroen luisterde geduldig.

Al met al leek er een verzoenend gesprek op de late avond te zijn ontstaan. Of Jeroen ietsje meer overtuigd was van de liefde van God? ‘Het is patriarchaal verzinsel om de bevolking in het gareel te houden, waarbij altijd, tenminste, in de godsdiensten die ik ken, de vrouw het onderspit delft,’ opperde hij.

Islamoloog Anne Dijk, dochter van een dominee, op latere leeftijd moslim geworden: ‘Dat is een keuze, je hebt een interpretatie. Daar kan ik heel goed mee uit de voeten. Feministische moslims laten zich daar ook door inspireren door de Koran.’

Onderwerpen