Je hebt geen album meer nodig voor een Grammy

Deze week is de nominatielijst van de Grammy’s gepresenteerd. Er valt iets op aan de artiesten, die de prestigieuze muziekprijzen kunnen winnen.

Je hebt als artiest namelijk niet langer een fysiek album nodig om genomineerd te worden. Dat wil zeggen: waarom je klanten naar een cd-winkel laten gaan, als je ze het de plaat ook kunt laten streamen. Hiphopartiest Chance the Rapper schreef deze week geschiedenis door genomineerd te worden voor een Grammy zonder een album uit te hebben gebracht.

Streaming
De rapper heeft zelfs zeven nominaties op zak. Dat deed hij allemaal met zijn album Coloring Book, dat exclusief verscheen op Apple Music. En waarom ook niet. In de eerste week na de release werd Coloring Book bijna 58 miljoen keer gestreamd. We zijn het stadium voorbij dat dit ons zou verrassen. Spotify heeft meer dan veertig miljoen abonnees en ook Apple Music maakt stappen. De streamingdienst van Apple trekt meer dan zeventien miljoen luisteraars naar zich toe.

De keuzecommissie van de Recording Academy ­– die de artiesten nomineert – kijkt voor deze 59ste editie van de Grammy’s voor het eerst naar de impact van platen op de streamingplatforms als Tidal, Spotify of Apple Music.

Exclusief op Spotify/Tidal/Apple Music
De platen van de genomineerden voor de categorie ‘Beste Album’ zijn door die beslissing nog nooit zo moeilijk te vinden geweest voor de luisteraar van de oude leest. Drake, Beyoncé, Rihanna en Kanye West presenteerden hun albums eerst exclusief via de streamingdiensten. ‘Life of Pablo’ – het album van West – werd in de eerste week na de release 250 miljoen keer gestreamd tegenover 28.000 fysieke verkochte albums in de eerste week in Amerika.

Alleen Adele – goed voor vijf nominaties voor haar album ’25’ – heeft niet samengewerkt met een streamplatform voor een exclusieve deal. De Britse zangeres verkocht 3,8 miljoen platen in de eerste week na de release. Ze is uniek old school tussen haar collega’s op de nominatielijst.

De hele lijst is hier te vinden. De Grammy’s worden op 12 februari 2017 uitgereikt.

Reageer op artikel:
Je hebt geen album meer nodig voor een Grammy
Sluiten