Spring naar de content

De fotograaf die zijn camera niet neerlegde

Turkije werd gisteren wederom opgeschrikt door een aanslag. Andrey Karlov, Russische ambassadeur in Turkije, sprak op een expositie in Ankara. In een zaal vol bezoekers en pers nam de ambassadeur het woord. Enkele minuten later werd Karlov door een 22-jarige politieagent buiten dienst neergeschoten. De laatste woorden van de schutter waren ‘Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Het motief van de dader is vooralsnog duidelijk, de keuze van zijn doelwit laat zich gissen. President Erdogan zegt dat de aanslag is bedoeld om de relatie met Rusland te beschadigen maar dat hij, net als Russische president Poetin, zijn best zal doen om de situatie niet te laten escaleren.

Associated Press-fotograaf Burhan Ozbilici was aanwezig bij de expositie. Nadat de schutter zijn vuur opende op de ambassadeur is geschreeuw en gegil te horen van de menigte in de galerij. Ozbilici vertelt in een interview aan APNews dat veel mensen de expositie ontvluchtten, gezien het feit dat de schutter zijn geweer op de menigte richtte. Maar Ozbilici vluchtte niet. Hij ging door met waar hij voor gekomen was: foto’s maken.

Ozbilici’s foto’s van de schutter gingen razendsnel het internet over. Mensen prezen de fotograaf om zijn moed en noemen hem een held:

Burhan Ozbilici deelde zijn verhaal dinsdag op de website van AP, lees zijn bericht hier.

Onderwerpen