Spring naar de content

In Taiwan heeft ‘nazi-chic’ weinig historische lading

Verkleed als een nazi marcheren. In een gemiddeld Europees land zou je met grote walging aangekeken worden. In delen van Azië wordt het toch iets anders gezien. Thailand, Zuid-Korea en Indonesië hebben in het afgelopen jaar de internationale krantenpagina’s gehaald vanwege nazi-verkleedpartijen. Zo ook Taiwan, afgelopen week. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Studenten, gehuld in nazi-zwart met swastika-insignes, dragen een banier met daarop de rijksadelaar. De controversiële verkleedpartij maakte deel uit van een zogenoemd cosplay-evenement, waar deelnemers zich verkleden om een bepaald personage of idee uit te beelden. Fictief, dus. De verklede studenten zorgden voor een hoop ophef in de internationale media, hetgeen resulteerde in het ontslag van de directeur van de school en een publiekelijk excuus van de school.

Bron: CNN

Op beelden die op het internet belandden, salueren de studenten Hitler. Daarnaast zijn er kartonnen tanks te zien met de Duitse militaire markering. Elliot Brennan, expert van het Institute for Security and Development Policy, verklaarde tegenover CNN“De ophef over de nazikostuums in Taiwan zouden ons moeten herinneren aan het gevaar van cultureel relativisme. Toch is het zo dat in Aziatische landen de Tweede Wereldoorlog een andere betekenis heeft. De oorlog doet Aziaten niet denken aan nazi’s of Hitler, eerder aan het Japanese leger. In vergelijking tot Europa en Noord-Amerika wordt er erg weinig tijd besteed aan de rol die de Duitsers speelden in de Tweede Wereldoorlog.”

Bron: CNN

Volgens Brennan worden nazi-kostuums gedragen door punkers en mensen die zich af willen zetten tegen de gevestigde orde. “Nazi-chic, zoals het bekend is geworden in deze landen, is een uitdrukking van subversie. De dragers van deze kleding hebben geen weet van de historische betekenis,” aldus Brennan.

Onderwerpen