Spring naar de content

Knappe Klaas verheft populisme tot vermaak

Hij juicht voor PSV, kan zelf geen bal raken, schaakt, kijkt niet naar het Journaal, speelt moorddadige videospelletjes, is Brabants-katholiek (dat is zoiets als flexitariër), schikt zijn boeken op kaftkleur en voor 6 januari had u hem hoogstens vaag herkend bij de bakker. (‘Niet gelijk omkijken, maar is dat niet die onderduikburgemeester uit Weert?’)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

De slimste mens-finalist Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff is nu wat je noemt een geboren publiekslieveling. Klaas riposteert sneller dan zijn schaduw, maakt op verzoek van spreekstalmeester Philip Freriks ironische grapjes, draagt zijn baard alsof hipsterjaar 2014 nooit afliep en zit anti-intellectueel wijdbeens of laat zijn ene enkel rusten op zijn andere knie.

In het dagelijks leven is Klaas een politicus. Het typeerde Klaas tot voor kort dat hij overal was, maar zelden zichtbaar. Zo zat hij bijvoorbeeld tijdens zijn eigen grote mediamoment in een dikke BMW. In 2015 was Klaas zelfs Politicus van het Jaar, juist omdat hij niet de behoefte had om zich uit te laten over ieder wissewasje tegenover de politieke paparazzi. Klaas bleef ver weg van populistische stoerdoenerij. Tot die zesde januari.

Ach, dacht Klaas, het is verkiezingstijd, je bent 35 en je wilt wat. Hij sloeg de woorden van zijn collegae in de wind en meldde zich aan voor een kennisquiz op nationale televisie. ‘Dit kan de grootste intellectuele vernedering in de geschiedenis van de intelligentie worden!’ had zijn spindoctor geschreeuwd. Koele Klaas schotelde hem een Brabants gezegde voor, iets van de strekking ‘koud of warm, een worstenbroodje is een worstenbroodje’. Bovendien, hij kende inmiddels alle vragen uit de Slimste mens-app. Diezelfde avond zat hij in de studio in Hilversum, naast columnist Annabel Nanninga en een rare snuiter in tweedelig ruitpak. Klaas, op gympen en in een spijkerbroek, won met een absolute meerderheid.

Vanavond wint of verliest Knappe Klaas de finale van De slimste mens en verheft hij het populisme, in essentie een gore bezigheid, tot iets vermakelijks. Om 20.25, terwijl zijn spindoctor op de bank afstevent op een zenuwinzinking en Jesse Klaver met zijn neus tegen een laptopscherm en zijn mouwen opgestroopt ‘het loopje van Obama’ bestudeert op YouTube, zet Klaas Dijkhoff zijn Playstation aan, laat hij een boer die naar bier en borrelnoten smaakt en heeft de VVD een zeteltje gewonnen.