Spring naar de content

Laat je in slaap fluisteren door deze jonge vrouwen

Dat geluid een effect heeft op de kwaliteit van de nachtrust en het inslapen weten we. Dankzij het internet is er nog meer voor mensen met slaapproblemen. Een voorbeeld hiervan is Autonomous Sensory Meridian Respons, ofwel ASMR.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

In de vorm van fluisterfilmpjes op YouTube worden luisteraars in slaap gefluisterd. De filmpjes wekken bij sommige kijkers een slaapgevoel op. Anderen omschrijven het als een hersenorgasme. Als een warme golf van tintelingen, die van de bovenkant van je hoofd via je nek naar je armen gaat. Die sensatie wordt Autonomous Sensory Meridian Respons genoemd.

Op YouTube staan duizenden filmpjes waarin opvallend veel jonge vrouwen op een zachte toon vertellen over hun dag, op zachte toon een rollenspel spelen met de kijker of kleine voorwerpen tegen een microfoon wrijven. Verschillende filmpjes zijn meerdere miljoenen keer bekeken en er zijn ASMR-kanalen als ASMR Darling met bijna een half miljoen abonnees.

ASMR is geen medisch fenomeen. Daarvoor bestaat het nog niet lang genoeg. In 2009 is het eerste ASMR-filmpje verschenen en in 2010 bedenkt Jennifer Allen de term ASMR. Uit recente onderzoeken blijkt wel dat verschillende onderdelen van de hersenen actiever worden bij een ASMR-sensatie en andere onderdelen juist minder en dat het kan worden ingezet tegen psychische stoornissen.

Al hoeft een filmpje niet per se ASMR-gericht te zijn om het effect op te wekken. Zo ervaren sommigen hetzelfde euforische gevoel bij filmpjes van tv-schilder Bob Ross. Werkt het ook voor u?

Onderwerpen