Spring naar de content

Terugkijken: de Lubachiaanse analyse van de Groninger gasproblematiek

Erken dat het écht mis is in Groningen, luidde de plechtige boodschap van programmamaker en geboren Groninger Arjen Lubach in zijn zondagavondprogramma. Die boodschap was uiteraard verpakt in Lubachiaanse joligheid waar vorige week ook de rest van de wereld kennis mee maakte. Zo introduceerde Lubach gisteravond Knüt, de Noor die – als alternatief op de bureaucratische wanorde rondom de gasboringen in Groningen – onafhankelijk moet optreden voor gedupeerde Groningers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Vijftig jaar nadat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een gasbubbel onder de provincie Groningen ontdekte, kunnen we iedere week wel lezen over verzakte huizen door aardbevingen onder het Groningse aardoppervlak. Lubach bracht gisteravond in kaart welke partijen er belanghebbend zijn bij deze boringen. De voornaamste: Shell (in de vorm van de NAM) en de staat. Een institutioneel web waar niet tegen op te boksen valt, zo lijkt het.

Hoe jolig het item ook mag zijn, Lubach presteerde wederom wat hij nu al zes seizoenen zo goed doet: langlopende problematiek vereenvoudigen en de verantwoordelijken terechtwijzen.