Spring naar de content
bron: Twitter/Duncan Robinson

Het verhaal achter het bordje van EP’er Seb Dance

Europees Parlementslid Seb Dance is sinds deze week wereldnieuws. De Brit weet een speech van landgenoot Nigel Farage te kapen door een klassieke truc uit te halen. Dance houdt een bordje achter het hoofd van de spreker op. Een dag na zijn actie vertelt hij waarom hij dit deed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Tijdens een debat over de huidige stand van zaken in Amerika met Donald Trump aan het roer spreekt Europarlementariër Nigel Farage zich uit. “We zeggen allemaal dat we democraten zijn,” houdt hij zijn collega’s voor. “We hebben een kans om dat te bewijzen en laten we dat doen door Donald Trump uit te nodigen voor een bezoek aan ons Parlement.”

Leugens

Tegelijkertijd weet Farage niet dat zijn betoog ‘gekaapt’ wordt door een landgenoot. Seb Dance, lid van het Europees Parlement voor Labour, houdt een bordje waarop een niet ondubbelzinnige boodschap staat. ‘He’s lying to you’, is de boodschap die Dance wil verspreiden. Hij wordt tijdens zijn actie even lastiggevallen door een zaalwachter, maar kan zijn boodschap vrijwel de hele speech van de voormalige UKIP-leider verspreiden.

Protest

En met succes, want het voorval wordt overgenomen door journalisten en krijgt veel bijval op Twitter. Dance speelt daar op in door enkele berichten te retweeten naar zijn 15.307 volgers (op het moment van schrijven). “Nigel Farage wordt met fluwelen handschoenen behandeld, omdat hij de leider is van UKIP in het Europees Parlement,” stelt Dance in een statement op zijn website. “Hij krijgt vaak gratis zendtijd en zijn partij deelt vaak korte, geïsoleerde quotes op hun webkanalen. Door de gelimiteerde spreektijd in het Parlement is het onmogelijk om hem te wijzen op zijn woorden. Ik heb geprotesteerd tijdens zijn gebruikelijk tirade op de enige wijze die in me kon opkomen.”

Het is tijd om op te staan tegen de nationalisten en populisten, vindt Dance. “Ze doen of ze er zijn voor minderbedeelden, maar hun dieet van haat, polarisatie en achterdocht creëert alleen ellende en armoede. Het is tijd om de genuanceerde taal overboord te gooien: Het zijn leugenaars.”

Bill Etheridge, collega-parlementariër van UKIP, heeft een formele klacht ingediend tegen Dance omdat zijn boodschap ‘lasterlijke kenmerken’ had.