Spring naar de content
bron: ANP

Plots krijgt Sybrand Buma de beste kaarten in handen

Maandenlang werd er gespeculeerd over wie er mee mocht doen aan het zogenaamde premiersdebat. Dat debat had in 2012 de opmars van Samsom ingeluid en daarmee een sleutelpositie in de campagne ingenomen. Maar nadat de uitnodigingen voor dit feestje van de democratie waren verstuurd, viel het plots in het water. Wilders en Rutte kwamen niet en het debat werd afgelast. Nu RTL besloten heeft het debat toch door te laten gaan, liggen de kaarten er plots anders voor.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

Even leek een unieke campagne-kans verkeken. Dat Wilders, Rutte en Buma welkom waren bij het debat was al enige tijd duidelijk. De vraag was welke (links-)progressieve lijsttrekker aan mocht sluiten bij de rechts-conservatieve gezelschap. De mogelijkheid om voor miljoenen kijkers een unieke mening te verkondigen was een uitgelezen kans om de positie als leider van links op te eisen. Want als zelfs GroenLinks- en PvdA-kiezers overwegen om op Rutte te stemmen om Wilders uit het Torentje te houden, dan kan een duidelijke linkse leider zeker op veel stemmen rekenen. Pechtold en Klaver waren de gelukkigen, maar werden plotsklaps de grote verliezers toen RTL de stekker uit het debat trok.

RTL bleek echter een extra verassing in petto te hebben. Het debat gaat namelijk tóch door. In een verklaring zegt hoofdredacteur van RTL Nieuws Harm Tasselaar aan een behoefte van zowel de kiezer als de partijen te willen voldoen met het debat. Dus nemen nu Buma (CDA), Pechtold (D66), Klaver (GroenLinks), Asscher (PvdA) en Roemer (SP) het tegen elkaar op onder de noemer van het ‘RTL Rode Hoed Debat’.

Buma

Zo word een rechts feestje plots een links feestje. Daarmee is het niet langer de tandem Klaver-Pechtold die een uniek geluid presenteert in een conservatief gezelschap. Nu is het Buma die de beste kaarten in handen heeft. In een progressief gezelschap kan hij een conservatief geluid bieden dat plots uniek is. Daarmee kan Buma zich opwerpen als redelijk rechts alternatief voor Wilders terwijl zijn linkse collega’s elkaar de tent uitvechten. Wilders beweert tijdens het debat carnaval te vieren, maar Rutte zal zich thuis op de bank verbijten.