Spring naar de content

Teruglezen: De contrasterende Valentijnsbrieven van de SGP en de PVDA

In het Algemeen Dagblad zijn vandaag twee open brieven te lezen van de SGP en de PVDA. Beide politieke partijen brengen beiden een totaal verschillende boodschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Vandaag Valentijnsdag, dubben velen of ze het aandurven om iets van zich te laten horen,” schrijft PVDA-kamerlid Henk Nijboer in een open brief in het AD. “Op middelbare scholen gieren de zenuwen dezer dagen misschien wel het hardst door de keel. Zelf was ik er in die tijd wel uit: ik werd verliefd op jongens.”

Hockeyclub

Nijboer betoogt in zijn emotionele brief dat homoseksualiteit in ons land nog niet zo geaccepteerd is als gedacht. “Zelf ging ik onlangs met het COC om met scholieren te spreken over seksualiteit. En waar velen, zeker op het vwo, zeiden heel open en tolerant te zijn, blijkt bij doorvragen nog veel onder de oppervlakte te schuilen. ‘Ik heb er geen problemen mee, maar op de hockeyclub komt het gelukkig niet voor.’” Het is slechts een van de meningen die Nijboer voorbij heeft horen komen.

Homoseksuele jongeren plegen volgens onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention vijf keer zo vaak zelfmoord dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Ook laat onderzoek van het CBS zien dat homoseksuelen online vaker gepest worden dan hetero’s. Een keiharde waarheid, vindt Henk Nijboer.

Stofzuiger

Op de achterkant en de website van dezelfde krant staat ook een open brief van SPG-leider Kees van der Staaij. “Een stabiele relatie, gebaseerd op liefde en trouw, is een van de kostbaarste dingen in het leven,”  schrijft hij. “Vandaag zou ik tegen je willen zeggen: investeer in je relatie. Juist omdat relaties nooit perfect zijn en overal weleens teleurstelling of verdriet is.” Hoe hij dit gaat doen, houdt hij geheim. Al roept hij lezers op eens de stofzuiger op te pakken. “Al die voorbeelden die ik noem zijn voor mij persoonlijk ook herkenbaar,” zegt hij in een bijgevoegd interview. “Dan kan het ook gebeuren dat ik een keer de stofzuiger pak.”

Zo hebben we op Valentijnsdag in één krant twee contrasterende boodschappen. Aan u om een te kiezen, lijkt de boodschap in deze verkiezingstijd.