Spring naar de content

We verliezen het spelelement tijdens het vrijen

Over onze seksuele driften (m/v) bestaan veel stereotypen. Mannen moeten een grote penis hebben en afwijzing is een knauw voor hun mannelijkheid. Vrouwen wachten daarnaast af en zeggen ja of nee. Die gemeenplaatsen zijn schadelijk voor ons seksleven, stelt seksuoloog Jelto Drenth. “Bij het vrijen vlucht men in standaardpatronen. Het spelelement dreigt te verdwijnen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

De titel van uw laatste boek luidt: De man is geen jager. Leg eens uit?
“Ik bestrijd de generalisatie: er zijn mannen die inderdaad jagers genoemd kunnen worden, maar er zijn ook pantoffelhelden. En er zijn vrouwen bij wie mannen zich eerder opgejaagd voelen. Als een journalist boven een verhaal zou zetten: ‘De man is een pantoffelheld’, of: ‘De vrouw is een jager’, dan zullen de meest lezers dat een rare zin vinden. Wie mijn boek gelezen heeft, constateert hopelijk dat ‘De man is een jager’ een even potsierlijke bewering is.”

Wat zijn de belangrijkste problemen van de mannelijke geslachtsdrift die u in uw beroepspraktijk heeft ervaren?
“Er wordt vaak verondersteld dat alle mannen een stabiele behoefte aan seks hebben. Als je man bent, en je bent niet zo, dan kun je daar onzeker van worden. Als je vrijgezel bent, en je merkt dat er periodes zijn waarin je nauwelijks aan seks denkt, en dus niet of vrijwel niet masturbeert, dan zul je daar waarschijnlijk nog niet zo over piekeren. Maar heb je een partner, dan is er misschien een stemmetje in je dat zegt: ik heb verplichtingen. Is die partner een vrouw, dan heeft zij misschien spiegelbeeldige gevoelens. Vrouwen hebben nogal eens de verwachting dat een relatie met een man garandeert dat je onbeperkt seksueel begeerd zult worden. Dus de vrouwenrol is beperkt tot ja of nee zeggen.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.