Spring naar de content

Kijktip: John Sweeney interviewt Geert Wilders

Ruim een week geleden uitgezonden door de BBC: het bezoek van John Sweeney aan Den Haag om het fenomeen Geert Wilders te ontleden. De Britse onderzoeksjournalist ontmoette Wilders persoonlijk en dat leidde tot twee hoogst interessante gesprekken. Gesprekken waarbij het WNL-interview van Rick Nieman verbleekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De Nederlandse journalisten die Wilders recent op Twitter in verband durfden te brengen met het fascisme, kregen er flink van langs. Als gerenommeerd journalist John Sweeney begin februari in een pershaag staat en Wilders openlijk vraagt of hij, zoals sommigen beweren, een fascist is, krijgt hij verrassend genoeg antwoord. ‘Don’t listen to those people, some of them. It’s not true.’

Eén op één stelt Sweeney de PVV-voorman een aantal pittige vragen. Als Wilders opsomt in welke landen er de afgelopen jaren burgerdoden vielen door terrorisme, wijst Sweeney hem op de MH17-ramp en vraagt hij: bent u niet een beetje geobsedeerd door één gevaar, de islam? En wanneer Wilders de Europese Unie wegzet als totalitaire instituten, wijst Sweeney hem erop dat je in Brussel en Straatsburg zo goed alles kunt zeggen wat je denkt, in tegenstelling tot China en Rusland.

Wilders is in trek bij buitenlandse journalisten, concludeert vandaag in de Volkskrant. Alleen al de aftrap van zijn verkiezingscampagne werd vastgelegd door een massa journalisten uit Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk, België, Japan, Finland en de Verenigde Staten. Ook het Amerikaanse CBN News en de Duitse omroep ARD interviewden Wilders in de voorbije dagen.

In de Peilingwijzer daalde de PVV deze week desalniettemin van 28 naar 24 zetels.

Onderwerpen