Spring naar de content

Transfobische boodschap op ‘haatbus’ maakt Spanjaarden boos én creatief

“Jongens hebben een penis. Meisjes hebben een vagina. Laat je niet voor de gek houden. Als je geboren wordt als man, ben je een man. Als je geboren wordt als vrouw, zal je dat blijven,” staat in koeienletters op een knaloranje bus die Spanje al dagenlang van gespreksstof voorziet. Het voertuig reed maandag rond in Madrid en zou daarna andere Spaanse steden aandoen, maar het is zeer de vraag of dat gaat gebeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

De bus hoort bij het ultraconservatieve en zwaar katholieke platform Hazte Oír, dat hiermee, zoals voorzitter Ignacio Arsuaga het zelf verwoordt, wil protesteren tegen ‘seksuele indoctrinatie’. Volgens Arsuaga worden ‘de vrijheid van meningsuiting en van ideologie steeds vaker bedreigd door de gaylobby’. Met de bus, door veel Spanjaarden omgedoopt tot ‘haatbus’, zouden boekjes worden verspreid met de titel ‘Weet je wat ze kinderen op school willen leren? De wetten van seksuele indoctrinatie’. Eind vorig jaar werden er door Hazte Oír al 100.000 exemplaren van deze boekjes uitgedeeld op Spaanse scholen.

Na Madrid zou de bus onder meer stoppen in de steden Valencia, Barcelona en San Sebastián, maar dinsdag werd het voertuig door de politie aan de kant gezet. Pas als de rechter uitspraak heeft gedaan, wordt duidelijk of de bus verder mag rijden. De burgemeester van Barcelona zei een boete van 3000 euro uit te laten schrijven als de bus in haar stad wordt gesignaleerd. Hij krijgt bijval van zijn collega uit Valencia, die de bus ook wil verbieden. De burgervaders vinden steun bij een groot deel van hun bevolking.

Barbie heeft geen vagina want het is een speeltje van Satan

Want, terwijl Hazte Oír zich boos maakt over de ‘ontvoering’ van het oranje voertuig en dreigt nog meer bussen in te zullen zetten, weten veel Spanjaarden overigens wel raad met de ontstane commotie. Met een beetje knip- en plakwerk maakten ze de ‘haatbus’ nét even wat gezelliger. We zetten de leukste creaties van de Spanjaarden graag op een rij. Met een vertaling uiteraard:

Barbie heeft geen vagina want het is een speeltje van Satan.

Stop transfobie.
Stop LGTB-fobie.
Laat je niet voor de gek houden.
Je wordt geboren zoals je wordt geboren, je bent geweldig.
Behalve als je van HazteOír bent.

Zijn je ouders neef en nicht van elkaar? Wij kunnen je helpen.

Er zijn meisjes met een penis. Er zijn jongens met een vagina. Laat je niet voor de gek houden. Als je jezelf bent, doet het er niet toe wat anderen zeggen.

Eens kijken of we achter de bus van Hazte Oír kunnen parkeren.

 

Onderwerpen