Spring naar de content

Terugkijken: Een exclusief inkijkje in de levens van Roemer, Thieme en Baudet

In het vermaarde MTV-programma Cribs lieten wereldsterren zien hoe luxe hun jacuzzi en hun kelderbioscoop waren. Niets van dat in een onlineserie van de VPRO met eenzelfde insteek rond de verkiezingen. Of het moet de draadloze koptelefoon van Marianne Thieme, de boekenkast van Emile Roemer of de vleugel van Thierry Baudet zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

In de drieluik House of Politics geven PvdD-leider Marianne Thieme, SP-lijsttrekker Emile Roemer en FvD-voorman Thierry Baudet een inkijkje in hun thuissituatie. De serie is – met een knipoog – vernoemd naar House of Cards, maar het contrast met de bekende politieke televisieserie kan niet groter zijn. Waar het fictieve hoofdpersoon in televisieserie, Frank Underwood, zich een weg naar de top liegt en bedriegt, ziet de kijker in House of Politics meteen de zwarte gezins-Volvo en konijnenhok van Roemer. De SP-lijsttrekker woont in een losstaande gezinswoning in Brabant en zijn pronkstuk is zijn boekenkast. Daarin zien we in een oogopslag Tonio van A. F. Th Van der Heijden naast Gijp van Michel van Egmond liggen.

Gadgets

Of dat bij de luxer wonende Marianne Thieme valt ook de boekenkast op. Naast verschillende milieuboeken en haar eigen De Kanarie in de Kolenmijn ligt ook het lesboek Economie voor Dummies. Daarnaast is Thieme van de gadgets. Ze heeft een draadloze koptelefoon, waarop ze graag naar de band Warpaint luistert. Wie een energieslurpend bubbelbad bij de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren had verwacht komt bedrogen uit.

Vleugel

Ook geen luxe baden bij Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. In zijn ‘postzegel’ in het Amsterdamse stadshart is zijn vleugel – ja, die van de foto – zijn meest kostbare bezit. “Als ik in de Kamer kom na 15 maart, laat ik mijn vleugel mijn werkkamer in takelen,” merkt hij met op met een grijns. “Dan ben ik het eerste Kamerlid, die dat voor elkaar krijgt.”

De serie leert ook dat de vader van Roemer in het Rotterdamse verzet heeft gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De SP-leider is zichtbaar ontdaan wanneer hij erover praat. Zijn vader werd opgepakt door de Duitsers en ter dood veroordeeld, maar één dag voor zijn executie wordt hij ontzet door zijn kameraden van het Rotterdamse verzet. Roemer stamelt: “Ja, dat raakt je.” Het siert de politicus Roemer dat hij het verzetsverleden van zijn vader nooit op politiek vlak heeft uitgebuit.

Daar zit tegelijkertijd het grote verschil tussen het vergane MTV-programma Cribs en House of Politics. Waar de internationale sterren zich maar al te graag blootgeven en daar alle ruimte voor krijgen, gaat het bij onze politici om de kleine dingen.

Onderwerpen