Spring naar de content

Brock-Madsen en de Denen personifiëren ons verlangen naar nieuwe kweekinstructies

Dat een degelijke, hardwerkende spits van 88 kilo en 190 centimeter in zijn eentje een club als PEC doet herleven, kan geen toeval zijn. Veel meer dan zijn kilo’s, zijn centimeters en een kop vol werklust heeft Nicolai Brock-Madsen namelijk niet in te brengen. Zo’n beetje mislukt bij Birmingham City in de Championship, de Jupiler League van Engeland, en daarom op zijn 24ste uitgeleend aan ons Mickey Mouseclubje op kunstgras: laten we eerlijk zijn, dan ben je geen kanjer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Maar het lichaam en de vechtlust van Brock-Madsen blijken ruimschoots voldoende om het weggezakte en dankzij hem weer opkrabbelende PEC hoop te geven op een mooi competitieverloop. Hopelijk lukt het de Deen. Het zou goed zijn voor Zwolle, voor Overijssel. Wat zeg ik, voor heel ons nationale spel.

De blonde reus is dus een Deen en dat kan geen toeval zijn. Donderdag duwden de Denen van FC Kopenhagen de hertjes van Ajax zo vaak opzij dat het pijn deed aan ieder paar tulpenogen dat het gadesloeg. Wie in de duels vaak overeind bleef? De Deense Ajaxspits Kasper Dolberg (187 centimeter). Wie in zijn positie hetzelfde zou hebben gedaan? De Deense Feyenoordspits Nicolai Jørgensen (190).

Als het waar is dat je voetballers kunt kweken, dan kweekt Denemarken ze net even langer en steviger en strijdlustiger dan Nederland.

Kopenhagen

Na afloop van de met 2-1 verloren Europa Leaguewedstrijd in Kopenhagen zei Peter Bosz op de vraag of het niet tijd wordt meer aandacht te besteden aan extra fysieke kracht: “Dat is de grootste fout die we kunnen maken. Het is onze cultuur niet, het past niet bij ons. Beter is het om onze specialismen te ontwikkelen.”

Een bizar statement. Ondanks de reputatie van FC Kopenhagen als lastige ploeg zou Ajax beter moeten zijn, en dat was het niet. Volgens de betrouwbaar geachte website transfermarkt.de is de totale transferwaarde van FC Kopenhagen een kleine 32 miljoen euro. De Ajaxselectie is met een kleine 105 miljoen meer dan drie keer zoveel waard. Ook komt de omzet van FC Kopenhagen niet in de buurt van de ruim negentig miljoen van Ajax. En dan hebben we ook nog eens over het enorme verschil in historie, in het niveau van trainers en faciliteiten.

Fysieke inzet

Als Ajax ondanks al die voordelen ongeveer even goed is als FC Kopenhagen dan doet het iets verkeerd. Sterker, het is deze eeuw al de derde keer dat de clubs elkaar tegenkomen en de vorige keren werd Ajax uitgeschakeld op basis van inzet, loopvermogen en enthousiasme. De Amsterdammers wisten niet één keer te winnen.

En hoe komt Bosz erbij dat fysieke inzet niet bij onze cultuur past? Rinus Israël, Theo Laseroms, Willem van Hanegem, Johan Neeskens, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Ruud Krol, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Adri van Tiggelen, Berry van Aerle, John de Wolf, Wim Kieft, Jaap Stam, Edgar Davids, Nigel de Jong, Mark van Bommel, om maar enkele internationals te noemen, wisten van donderjagen en pasten toch heel goed in onze cultuur.

Bosz verwoordt impliciet het misverstand dat Nederlandse voetballers klein & subtiel & lief horen te zijn. Daarom is het maar goed dat Nicolai Brock-Madsen nu wekelijks toont waar het aan schort: aan lengte en stevigheid die je in de ons omringende landen wel ziet. Intussen de techniek en tactisch inzicht handhaven moet, gezien het verleden, niet al te moeilijk zijn. Hoog tijd voor nieuwe kweekinstructies zou ik zeggen.