Spring naar de content

Terugkijken: hoe Danny Blind en Oranje een publieke tuchtiging kregen

Danny Blind kon vanaf zijn aanstelling al weinig goed doen. Dat deed hij ook niet. Een 2-0 nederlaag tegen Bulgarije, nummer 71 op de wereldranglijst, werd zijn zwanenzang. Een publieke tuchtiging volgde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De nederlaag tegen Bulgarije zat een ouderwets tintje vast. Het verleden leerde immers dat het Nederlands Elftal deze tegenstander niet moest onderschatten. Het had de laatste wedstrijd, een uitzwaaiduel in mei 2012, immers verloren met 1-2. Daarnaast wisten de Bulgaren van de tien duels met Oranje er vijf te winnen. Toch was de nederlaag in Sofia een grote schok voor voetbalminnend Nederland.

Naast de nederlaag, qua scoreverloop een kopie van het verlies van 27 oktober 1968 in Sofia, volgde een ouderwetse tuchtiging. Eerst kreeg Danny Blind op zondagavond zijn congé van zijn bazen bij de KNVB, waarna hij alle 17 miljoen bondscoaches over zich heen kreeg. De voetbalanalisten inclusief.

Slechtste prestatie ooit

Het begon zondagavond al bij Studio Voetbal. “Dit is ook het beste voor hem, want anders wordt het een lijdensweg,” zei oud-coach Co Adriaanse. Een avond later kwam Nederlands favoriete tijdverdrijf voorbij in alle grote talkshows. Op de vooravond van de Wereld Draait Door kregen Erik Dijkstra en NOS-presentator Tom Egbers de ruimte om hun licht te laten schijnen op het debacle in Sofia. Het was een regelrechte ramp, vonden beiden. “De slechtste prestatie van het Nederlands Elftal ooit,” vond Dijkstra, die met collega Frank Evenblij het programma Bureau Sport maakte.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Onbenul

In de altijd scherpe voetbalkantine van Voetbal Inside ging het vanzelfsprekend ook over het ontslag. Al kreeg Blind daar niet alle problemen op zijn bord. “Als je de schade gaat uitrekenen, dat loopt in de miljarden. We hebben het allemaal te danken aan de grootste onbenul die het Nederlandse voetbal ooit gekend heeft, Bert van Oostveen. Die heeft dit allemaal bekokstoofd,” zei Johan Derksen.

Daarmee doelde hij op de opvolgingsconstructie uit 2012, waarin Blind al naar voren werd geschoven voor de toen net aangestelde Guus Hiddink. Diezelfde Van Oostveen zei zelf tegen de Telegraaf: “Het gaat me te ver om alles op het conto van één man te schrijven. Of dat nu Guus Hiddink, Danny Blind of Bert van Oostveen is.”

Later mocht Jack van Gelder In RTL Late Night aanschuiven om meer naar de toekomst te kijken. “De enige die schoon schip kan maken, is Louis van Gaal.” Of de oud-bondscoach voor een derde termijn op wil gaan, is de grote vraag.

De tekst gaat verder na de tweet.

Als het aan het merendeel van de analisten had gelegen, was iedereen buiten Danny Blind geschikt om vanavond op de bank te zitten in de oefeninterland tegen Italië. Er is dankzij DWDD al een ‘ronkend’ wervingsspotje.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Het was die avond een laatste gemikte tomaat naar het hoofd van de oud-bondscoach. Hij was – zoals het hoort bij een publieke tuchtiging – vol in de roos.