Spring naar de content

Terugkijken: volgens Hillary Clinton was vrouwenhaat de oorzaak van misgelopen presidentschap

In haar eerste grote interview na haar verkiezingsnederlaag claimt Hillary Clinton dat discriminatie tegen vrouwen haar het presidentschap heeft gekost. Dat zei de voormalige democratische presidentskandidaat tijdens de Women in the World-top.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Op dit moment werkt Clinton aan een boek, waarin ze duiding wil geven aan haar verkiezingsnederlaag. Ze heeft, vertelt ze in het interview, een hele tijd geworsteld met het feit dat 53 procent van de blanke vrouwen tijdens de verkiezingen in november afgelopen jaar op Donald Trump stemden.

Vooral het feit dat haar geslacht een rol speelde na de verkiezingsnederlaag is haar zwaar gevallen. Wanneer een man ambitieus is, wordt dat gezien als een goede eigenschap, stelt ze in het interview. “Maar bij een vrouw is het precies andersom.”

Verval

Vooral dit verval in populariteit na de presidentsrace valt haar op. Na haar vertrek als minister van Buitenlandse Zaken had ze een approval rating van 65 procent. Clinton: “Een man vroeg me om mee te dingen om het presidentschap en iedereen was optimistisch. Maar tegen de tijd dat ze klaar met me waren was ik Maria met tyfus.” Daarmee verwijst Clinton naar de eerste persoon in de VS met die ziekte, Mary Mallon.

Naast het gesprek over de verkiezingsrace volgt een interview van een uur met New York Times-journalist Nicholas Kristof waarin Clinton vrij praat over de huidige crisis in Syrië (“We hadden meer moeten doen tijdens het begin van de oorlog”) over Vladimir Poetin (“Hij houdt niet van sterke vrouwen, maar schudde mij wel de hand.”) en de vermoedelijke Russische invloed in de verkiezingen (“Ik vind dat de politici moeten gedragen als vaderlandslievende Amerikanen.”).

Het gehele interview met Hillary Clinton is hieronder te bekijken.