Spring naar de content
bron: SaharaTV

Hoe politieke correcte berichtgeving over een uitzetting zelfs de Gutmensch hoekt

‘Woedende passagiers voorkomen uitzetting Nigeriaan op KLM-vlucht’, meldde de NOS maandagavond in het late Radio1 Journaal . Ik zat al bijna in de remslaap, maar was in een klap weer helemaal wakker. Hear, hear! Vliegtuigpassagiers die gezamenlijk in verzet komen tegen de deporatie van een asielzoeker, dat was bijzonder, dat gaf de Gutmensch moed. Zie je wel: het kon toch!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Het toelatingsbeleid mocht dan de afgelopen jaren stevig zijn aangescherpt, wanneer we met eigen ogen aanschouwen wat dit in de praktijk betekent – een, dikwijls desperate, uitgeprocedeerde asielzoeker die, onder begeleiding van een paar potige marechaussees en al dan niet voorzien van tie-wraps (plastic handboeien) en een spuugmasker, op de achterste rij van een vliegtuig wordt teruggevlogen naar het land van herkomst – spreekt nog steeds ons hart. Trots op Nederland – LOL –, zeg maar.

Het ‘heldenepos’ blijkt zelfs gefilmd. De NOS, RTL Nieuws, TPO, Het Parool: allemaal besteden ze aandacht aan het incident

Asielzoeker

Hongerig en kwispelstaartend gaan we de volgende dag op zoek naar de details: de berichtgeving over de affaire in de andere media. Met succes. Het ‘heldenepos’ blijkt zelfs gefilmd. De NOS, RTL Nieuws, TPO , Het Parool : allemaal besteedden ze aandacht aan het incident. Hoe boze ‘KLM-passagiers’ vorige week woensdag op Schiphol de uitzetting van een Nigeriaanse asielzoeker hebben voorkomen. Hoe de KLM bevestigt dat er een opstootje is geweest en wat er te zien is op het door SaharaTV, naar eigen zeggen de Wikileaks van Afrika, op YouTube geplaatste filmpje.

De tekst gaat verder onder de video.

Dat ‘meerdere passagiers’ filmen en naar de bemanning en marechaussee schreeuwen; iemand zegt: “You are not going with us.”, een bemanningslid de mensen vraagt weer te gaan zitten, waarop ze weigeren. Sterker, ze dreigen met de telefoon in de hand de filmpjes ‘wereldwijd’ online te zetten. Hoe een stewardess kinderen naar een andere plek in het vliegtuig wil brengen, omdat deze bang zijn, en de boze ‘reizigers’ dat voorkomen. En hoe de man op het eind het toestel wordt uitgeleid, omdat de gezagvoerder het met het oog op de veiligheid onverantwoord vindt om op te stijgen.

Maar een detail ontbreekt: de amokmakers zijn allemaal landgenoten van de uitgeprocedeerde asielzoeker, leren de filmbeelden. Het zijn Nigerianen, melden de Nigeriaanse media. Een gedeporteerde landgenoot geboeid als een crimineel op een vliegtuig terug naar huis zetten, louter omdat zijn papieren niet in orde zijn, was de Nigerianen teveel, aldus de nieuwswebsite NAIJ.com.

De nationaliteit van de protesterende passagiers plaatst het voorval in een geheel andere context

Nationaliteit

Doet die nationaliteit ter zake? Relevant is zij zeker. Niet dat de boze passagiers zwart zijn, al hadden de Nederlandse media zich op basis daarvan ook kunnen en moeten afvragen wat de nationaliteit was van deze mensen. Want die nationaliteit is essentieel.

Veel Nederlanders zijn inmiddels bekend met de asielprocedure. Ze weten dat een asielzoeker over de juiste papieren moet beschikken en aan strenge eisen moet voldoen om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen. Ze weten hoe iemand wiens verzoek wordt afgewezen, wordt uitgezet. Dat de marechaussee meereist, de persoon in kwestie vaak op de achterste rij van een gewone lijndienst zit en wordt geboeid, om te voorkomen dat hij of zij tijdens de vlucht boos wordt of uit wanhoop rare dingen gaat doen en daarmee mogelijk de veiligheid in gevaar brengt .

De kans is groot dat Nigerianen daarvan geen of minder kennis hebben. Geen wonder dat ze in woede ontsteken wanneer ze met eigen ogen zien hoe een landgenoot als een soort crimineel onder dwang de repatriëring ondergaat.

De nationaliteit van de protesterende passagiers plaatst het voorval in een geheel andere context. Het menselijk drama – de wanhoop, de woede, de traumatiserende vernedering – wordt er niet minder om, de nieuwswaarde wel. Helaas.