Spring naar de content

Hillary Clinton zet met een nieuwe hobby haar campagne voort

Hillary Clinton keerde maandag met de nieuwe politieke liefdadigheidsorganisatie Onward Together terug aan het firmament en kreeg al meteen de nodige kritiek te verduren. De organisatie, gericht op het steunen van goede doelen, zou vooral geldklopperij van de voormalig presidentskandidaat zijn. Het lijkt alsof ze haar oude campagne opnieuw in leven heeft geroepen onder een nieuwe noemer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Waar zal Onward Together, het nieuwe project van Clinton, zich precies voor inzetten? “Meer dan ooit geloof ik  dat burgerbetrokkenheid van vitaal belang is voor onze democratie,” liet ze weten.  Ze gaat zich met Onward Together vooral richten op het steunen van organisaties die haar nauw aan het hart liggen. Dit lijkt te leiden tot het ondersteunen van organisaties, die zich tegen het beleid van president Trump verweren. “In sommige gevallen zullen we deze organisaties direct financieren,” schreef Clinton in een officiële verklaring. “Andere organisaties helpen we door hun werk te versterken en te doen wat we kunnen om hun publiek verder te laten groeien en hun bereik uit te breiden.”

Transparantie

Interessant aan de beweging is haar registratiecode bij de federale belastingdienst van de Verenigde Staten, de Internal Revenue Service. Het staat geregistreerd onder de 501(c)(4) code, waardoor Onward Together te boek staat als een zogenaamde ‘sociale welzijnsorganisatie’. Dat maakt Clinton meteen verdacht. Dergelijke organisaties kunnen namelijk de anonimiteit van haar donateurs waarborgen. Clinton hoeft dus geen inzage te geven in de herkomst van fondsenwerving. En laat transparantie haar nu net hebben opgebroken in de presidentscampagne.

Toch is deze constructie niet uniek zeldzaam.  Amerikaanse politieke groeperingen zijn vaker onder dit label te vinden.

Grenzen

Zo liet Barack Obama in 2012 de campagne voor zijn herverkiezing, Organizing for Action, onderbrengen onder een sociale welzijnsorganisatie. Obama heeft echter laten weten de belangrijkste donateurs per kwartaal bekend te maken.

Ook Bernie Sanders kreeg een eigen groepering na zijn verkiezingsstrijd. De groep Our Revolution is eveneens een 501(c)(4)-organisatie. Waar Hillary nog niets heeft losgelaten over de donatiegrenzen, zijn die bij Sanders duidelijk. Our Revolution heeft aangegeven geen geld van corporaties aan te nemen en stellen tevens een grens van vijfduizend dollar per jaar voor donateurs. Iedereen die meer dan tweehonderdvijftig dollar doneert krijgt een eervolle vermelding op de website van de groep.

Steun

Hoe de centen onder de door Clinton gesteunde organisaties precies worden verdeeld is nog niet bekendThe Indivisble Guide, een door Clinton geliefde anti-Trump organisatie, heeft zich al ingedekt door aan te geven geen geld aan te nemen van de voormalig presidentskandidate.  Organisaties die al aan boord zijn gestapt van de groepering zijn uiteraard enthousiast. Het project Run for Something laat via een verklaring van oprichtster Amanda Litman weten ‘vereerd en trots te zijn met Hillary Clinton’s steun’.

Andere opmerkelijke steun verwierf Clinton met het binnenharken van Howard Dean. Dean was onder andere gouverneur van Vermont en voormalig voorzitter van de het Democratic National Committee en deed mee aan de presidentsverkiezingen van 2004. Maar wat zijn rol precies gaat zijn binnen de organisatie heeft Clinton nog niet duidelijk laten weten.

Hoe de organisatie van Hillary Clinton er ook uit komt te zien: ze zal zich goed moeten indekken en haar goede wil duidelijk moeten maken. Zonder transparante geldstromen krijgt ze snel de schijn tegen.