Spring naar de content

Nederlanders zijn toppers als het op voedselverspilling aankomt

Wereldwijd belandt ongeveer een derde van de voedselwaren in de vuilnisbak. De doelstelling van het kabinet in 2010 was de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen. Tevergeefs, want sinds 2010 is de verspilling met nog geen 1 procent teruggebracht en zijn Nederlanders de grootste verspillers binnen de Europese Unie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

In het televisieprogramma De Monitor werd het probleem gisteren onder de aandacht gebracht. In de eerste van de twee uitzendingen over voedselverspilling werd geconcludeerd dat consumenten de grootste verspillers zijn. Gemiddeld gooien we in Nederland per persoon, los van industrie, ongeveer 14 procent van het gekochte voedsel weg. Dat komt neer op zo’n 50 kilo per persoon per jaar.

Teun van de Keuken vraagt zich in De Monitor af waarom we massaal voedsel weggooien en waarom de strijd tegen verspilling faalt. Martijn van Dam, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, ziet niet in hoe de overheid de doelstelling zou kunnen realiseren. Den Haag zou daar de instrumenten niet voor hebben. Volgens Van Dam ligt de oorzaak van voedselverspilling bij de  consumenten en het bedrijfsleven. Daarom is het ook aan hen om het te veranderen, vindt hij.

Houdbaarheidsdata

Volgens Van de Keuken is de wirwar aan Te Gebruiken Tot- (TGT) en Tenminste Houdbaar Tot-data (THT) op voedselverpakkingen een van de grote boosdoeners. In zijn column voor de Volkskrant schrijft hij over ‘Teuns Overdatum Bevrijdingsfront’ waarmee hij afgelopen week een kaas en een pak melk van een wisse dood heeft weten te redden. In de column pleit hij er voor data van producten te halen die niet noodzakelijk zijn en eindigt met een hulpkreet: “Staatssecretaris, grijp in.”

De gedachte dat houdbaarheidsdata voedselverspilling in de hand werken komt niet uit de lucht vallen. Uit de Europese Barometer blijkt dat 62 procent van de consumenten het verschil tussen een THT- en TGT-datum niet kent. Uit consumentenonderzoek door onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen blijkt dat 16 procent van de mensen voedsel met een houdbaarheidsdatum meteen weggooit zodra deze is verstreken. Wanneer de THT-datum wordt vervangen door ‘lang houdbaar’, wordt er 31 procent minder voedsel weggegooid. De schatting is dat het wegnemen van misverstanden over de interpretatie van houdbaarheidsdata de voedselverspilling jaarlijks met gemiddeld 14 kilo per persoon zou doen afnemen.

De eerste aflevering van De Monitor over voedselverspilling is hier terug te kijken.