Spring naar de content
bron: Noortje Crabbendam

Bert en Robert Vuijsje: ‘Mijn zoon is minder streng voor zijn kinderen dan hij zou moeten zijn’

Bert Vuijsje (75) is journalist. Hij was onder meer hoofdredacteur van HP/De Tijd en adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Zijn zoon Robert Vuijsje (46) begon ook in de journalistiek. Maar sinds zijn bestseller Alleen maar nette mensen beschouwt hij zichzelf voornamelijk als romanschrijver. Ze zien elkaar wekelijks. Ondanks hun gemeenschappelijke liefde voor de pen zijn de kinderen van Robert het voornaamste gespreksonderwerp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Crabbendam

“Dat hij vroeger al de ambitie had om schrijver te worden, is mij destijds niet zo opgevallen,” aldus Bert Vuijsje. Zoon Robert Vuijsje: “Alle mensen die mijn vader kende, deden hetzelfde werk. De stap naar de journalistieke wereld was voor mij dus niet zo groot. Maar die journalistieke roeping voelde ik niet zo. Ik wist altijd al dat ik op een dag een roman zou schrijven.” Bert: “Ik noem dat mythologie met terugwerkende kracht, maar ik bewonder wel zijn doorzettingsvermogen. De zoektocht naar een uitgever voor zijn verfilmde bestseller Alleen maar nette mensen duurde lang. Robert is zeker langs tien uitgeverijen geweest met zijn manuscript en kreeg overal ‘nee’ te horen. Later is er zelfs nog iemand ontslagen bij een uitgeverij omdat hij zijn boek had afgewezen.”

Familie-imago

Beiden lachen triomfantelijk. Onder journalisten is het geslacht Vuijsje vrij bekend. Robert: “Toen ik bij Nieuwe Revu begon, ging er geen dag voorbij zonder dat collega’s er een toespeling op maakten, die neerkwam op: jij zit hier alleen maar omdat je vader het heeft geregeld. Zeker in die tijd dachten mensen dat ik een voorrangspositie kreeg omdat mijn vader bij HP/De Tijd werkte.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.