Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Erik S. Lesser

Gedemoraliseerde Democraten likken hun wonden na weer een nederlaag

Het nipte verlies van twee Democratische kandidaten tijdens de speciale verkiezingen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is voor de geplaagde partij een zware dobber. Grote financiële steun en hulp van activisten en vele nationale sterren bleken niet genoeg voor een overwinning. De vraag is wat er nu rest. Gaan de Democraten door op dezelfde lijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Het was als Amerikaanse Democraat al moeilijk om het zesde kiesdistrict in de staat Georgia blauw te zien kleuren. Hoe hard Jon Ossoff, de Democratische kandidaat voor de zetel in het Huis van Afgevaardigden, zijn best deed en hoeveel steun hij ook kreeg. Het district – waar Trump afgelopen november met 1,5 procentpunt won – kleurde immers bijna veertig jaar Republikeins rood.

Symbolische betekenis

Juist die krappe winst van Trump was reden voor de Democraten om hoog in te zetten. Liefst 25 miljoen dollar aan donaties stroomden binnen om Ossoff de zetel te laten winnen die was vrijgekomen nadat Tom Price begin dit jaar als minister van Volksgezondheid plaatsnam in het Trump-kabinet. De race tegen de Republikeinse kandidaat Karen Handel werd de duurste om een Huis-zetel ooit. Daarmee werd het in het recordgeile Amerika een hot item.

“Georgia heeft een symbolische betekenis gekregen voor de twee partijen,” zei Michael Malbin, hoogleraar Politicologie aan de State University of New York vooraf op deze website. “Als Ossoff wint dan laat dat potentiele Democratische kandidaten in moeilijke” –conservatieve kiesdistricten – “zien dat ze volgend jaar een kans maken”.

De tekst gaat hieronder verder.

De hoop op een overwinning bleek ongegrond. De al gedemoraliseerde Democraten stonden na een nieuwe nederlaag in dit district  — net als in afgelopen november – met lege handen. Deze keer scheelde het 3,8 procentpunten.

Het roept de vraag op of de intense anti-Trumpcampagne, de protesten en het binnenstromende geld en blikken nieuwe vrijwilligers niet enkel een theatraal en symbolisch effect hadden.

Geen duidelijke koers

Wanneer zal die koers zich uitbetalen? Wanneer zal het resultaten – in de vorm van gewonnen verkiezingen – opleveren? En wanneer wordt de onhandige president Trump door een sterke Democratische partij verantwoordelijk worden gehouden voor zijn chaotische beleid?

Op dit moment lijkt de partij niet bij machte om één blok te vormen. Er is te veel gekissebis over de koers van de Democraten. Moeten ze achter de populaire – maar radicale – Bernie Sanders aangaan of kiezen voor een middenkoers om kiezers van Trump af te snoepen?

In Georgia koos Ossoff voor die laatste strategie. De dertigjarige oud-documentairemaker bij Al Jazeera viel Trump niet openlijk af in de hoop twijfelende Trumpkiezers achter zich te scharen.

2018

De Republikeinse campagne koos voor een andere strategie. Ossoff werd in reclamespotjes continu afgeschilderd als een pop van Nancy Pelosi, de fractieleider van de Democraten. Zij staat voor het ‘oude’ partij-apparaat en was daarmee een makkelijk mikpunt voor de Republikeinen.

De race in Georgia — en ook die in South Carolina — heeft bewezen dat een zak geld de Democraten niet aan overwinningen in vergelijkbare staten gaat helpen. Wat nodig is, is een heldere koers. Komend jaar al staan alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 33 Senaatszetels op het spel. De lat voor die verkiezingen ligt na deze nederlaag voor de gedemoraliseerde Democraten weer een stukje hoger.

Onderwerpen