Spring naar de content
bron: De Snijtafel

De snijtafel fileert de misleidende mythes rond auteursrechteninbreuk

Terug van weggeweest bij de VPRO bespreken de kritische heren van het internetprogramma De snijtafel – Kasper C. Jansen en wisselende tafelpartners – aan het eind van iedere maand een onderwerp uit de populaire cultuur. In de editie van deze maand bespreekt Jansen met gast van de show Ewout Jansen de waarschuwende en misleidende boodschappen over auteursrechtinbreuk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Decennialang zie je net na het opzetten van een film – eerst op video, later op dvd – verschillende waarschuwingen rond de verspreiding van het materiaal. Verschillende organisaties als het NVPI en BAF/BREIN laten je hierin weten dat je met het illegaal verspreiden van het filmmateriaal vervolgd kunt worden, of mede kon bijdragen aan het aanstaande faillissement van de filmindustrie.

Echter, in De snijtafel ontdekken Kasper C. Jansen en Ewout Jansen dat hoe divers de afzenders dan wel mogen zijn: sommige bestaan niet eens. Al hebben ze een gezamenlijk doel: ons op juridisch misleidende manier een schuldgevoel aanpraten. Ewout Jansen: “Als jij maar denkt dat het niet mag, ga je je ook zo gedragen.” Kasper C. Jansen: “Het manipuleren, intimideren en het hersenspoelen van de consument, daar staat BREIN voor mij voor. En niet voor het beschermen van intellectueel eigendom.”