Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Hoe het bestuur van Supportersclub Oranje zich verrijkte

Aan de vooravond van een cruciale interland van het Nederlands Elftal in Frankrijk is naar buiten gekomen dat bestuurders van de officiële supportersclub van het team zich voor tonnen hebben verrijkt. Dit blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het digitale platform is in het bezit documenten, facturen en jaarrekeningen van de supportersclub van het Nederlands elftal. Daaruit blijkt dat tienduizenden Oranjefans jarenlang het feestelijke leven van de bestuurders financierden.

Oranje
Beeld:

Supportersbeweging

De supportersbeweging bestaat sinds 1995. Veel verschillende bestuurders heeft de club in die periode niet gehad. Penningmeester Theo Pouw en secretaris Rob Polderman zitten al 22 jaar op hun post, en het derde bestuurslid Fred Hoff sluit in 1996 aan.

Sinds het vertrek van de toenmalige voorzitter van de Supportersclub Lloyd Vandenberg in 2012 is de stichting voorzitterloos. De dagelijkse leiding is – volgens Follow the Money – in handen van Pouw.

De supportersbeweging regelt veel voor de fans: trips naar kwalificatiewedstrijden, Oranjefeesten in de speelsteden tijdens grote toernooien, en de toegang tot wedstrijden van Oranje. Wie een wedstrijd op een groot toernooi wil bezoeken moet een Oranje ClubCard hebben; een kaart die jarenlang alleen verkrijgbaar is met een lidmaatschap van de Supportersclub voor 30 euro per jaar. Op dit moment zijn er zo’n 35.000 fans aangesloten bij de club.

U2

Daardoor zitten de jaarlijkse inkomsten rond de 1 en 1,5 miljoen euro. Daarmee worden bovengenoemde activiteiten en gages voor de bestuursleden van gefinancierd. Echter blijkt dat penningmeester Pouw – naast een jaarsalaris van 145.200 euro – ook geregeld een greep uit de kas deed.

“Op 12 december 2014 factureert Theo Pouw namens zijn netwerkclub PAVO bijvoorbeeld een bedrag van bijna 4000 euro aan de Supportersclub Oranje, waar hij dus zelf penningmeester is,” schrijft FTM-journalist Stefan Vermeulen. “Uit bijbehorende factuur — in handen van FTM — blijkt dat de Supportersclub zo betaalt voor de aanschaf van twaalf tickets voor een concert van U2 in Ziggo Dome.”

Ook boeken de bestuurders vliegtripjes naar landen waar het Nederlands Elftal ‘op dat moment ver te zoeken’ is, en slapen ze in ‘de meest luxe hotels’.

Oranje
Beeld:

Raad van Toezicht

Hoe kon dit gebeuren? Ten eerste is de Supportersclub Oranje een stichting. Het heeft hierdoor geen leden, waardoor het geen verplichting heeft verantwoording af te leggen naar de fans. Toch hoort de Supportersclub een Raad van Toezicht van vijf mensen – inclusief twee KNVB-mensen – te hebben.

Die raad bleek ‘niet nodig’, merkt Pouw telefonisch op tegen Vermeulen. “We waren zo vaak met elkaar in gesprek, dat een speciale toezichtsraad niet meer nodig was,” vertelt hij. “De jaarrekeningen worden door de KNVB uitsluitend ter kennisgeving ontvangen,” bevestigt een KNVB-woordvoerder.

Van Oostveen

Toch trekt Bert van Oostveen, de toenmalige voorzitter van de voetbalbond, vijf jaar geleden aan de bel. Hij gaat met Pouw en consorten om de tafel. De bestuursleden van de Supportersclub beloven na het gesprek hun leven te beteren. Er zou een toezichtsorgaan worden benoemd en een supportersraad van tien personen worden ingesteld. Ook zouden bestuurders voortaan nog maximaal drie keer kunnen worden herkozen.

Van die plannen is volgens het onderzoek van FTM nooit meer wat vernomen. Evenals honderdduizenden euro’s – bestemd voor de Oranjefan – die in eigen zak van de bestuurders verdween.