Wat doen we met de ‘grote tragedie van onze tijd’?

Frans van Deijl 5 sep 2017 Leven

Ook deze zomer waagden tienduizenden mensen de oversteek van Noord-Afrika naar Europa. En het aantal vluchtelingen zal deze eeuw nog flink toenemen. Een bedreiging voor ons continent of juist een kans? Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, politicus Bram van Ojik en wiskundige Jan van de Beek laten hun licht erover schijnen.

De migratiecrisis is de grote tragedie van onze tijd. Daar zal ook een nieuw kabinet, ongeacht de samenstelling, weinig aan kunnen veranderen. Zeker in z’n eentje. In de eerste helft van dit jaar zijn al meer dan tweeduizend Afrikanen verdronken in de Middellandse Zee in een poging Europa te bereiken.

De tekst gaat hieronder verder.

Europa is onvoorstelbaar laag gezonken

Dat aantal zal aan het einde van deze zomer sterk zijn gestegen, omdat met goed weer en een kalme zee meer mensen een vluchtpoging zullen hebben gewaagd. De kans bestaat dat het aantal slachtoffers van vorig jaar, bijna 4500, op z’n minst wordt geëvenaard.

‘Migratie is een mensenrecht. Niemand is veroordeeld tot de plek op aarde waar toevallig zijn wiegje heeft gestaan.’

Maar hoe hoog de cijfers ook worden, je zou er bijna gewend aan raken en je schouders erover ophalen. Zoals de zichzelf beschaafd noemende medemens niet eens één wenkbrauw lijkt op te trekken bij al het gepruts van de Europese Unie en een aantal afzonderlijke landen om de migratiecrisis te bezweren.

Reageer op artikel:
Wat doen we met de ‘grote tragedie van onze tijd’?
Sluiten