Spring naar de content
bron: Zondag met Lubach

Terugkijken: Arjen Lubach en onze tandeloze aanpak van het salafisme

Een nieuw televisieseizoen, een nieuw seizoen Zondag met Lubach. Of zoals presentator Arjen Lubach stelt: “De scholen zijn weer begonnen. Je gaat op zoek naar een nieuw plekje in de klas en op het dak staan neonazi’s je schoolgebouw te kaften.” Daarmee refereert Lubach aan het protest op het nieuwe Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam-West, een school die ‘salafistisch’ zou zijn. In de seizoensopener analyseert Zondag met Lubach deze stroming binnen de islam en beschrijft hij onze tandeloze aanpak ervan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het salafisme is een Islamitische stroming waarin wordt gestreefd naar een speciale manier van leven zoals in de zevende eeuw, de tijd van de profeet Mohammed. Een imitatie dus van de eerste generaties moslims, stelt Lubach, met gezellige én minder gezellige regeltjes en ideeën.

Groeiende invloed

Hierdoor hebben de ongeveer 20.000 Nederlandse salafisten weinig steun van andere moslimgroeperingen. Echter is hun invloed groeiende. In haar jaarverslag concludeert de AIVD in 2016 dat salafistische jongeren op verschillende plekken voet aan de grond proberen te krijgen in gematigde moskeeën. “Ze schuwen daarbij geen geweld,” leest Lubach voor uit het rapport.

Zo is nu bijna de helft van de Marokkaanse moskeeën in Amsterdam onder invloed van salafisten om – volgens Lubach – een deel van hun minder gezellige regels te prediken. Onze mogelijkheden om hiertegen op te treden zijn echter beperkt. Lubach legt uit waarom en oppert wat we eventueel kunnen doen.