Spring naar de content
bron: Zondag met Lubach

Terugkijken: Lubach komt met alternatief voor de bio-industrie

“Nieuws uit het dierenrijk, mensen,” verkondigt Arjen Lubach tijdens de opening van een nieuwe Zondag met Lubach. Het was namelijk een zeer slechte zomer voor de dieren in de bio-industrie. Stalbranden en fipronil zorgden voor miljoenen slachtoffers. Wat is de achtergrond van dit nieuws en wat kunnen we er – volgens Lubach – aan doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Er zijn inmiddels 2,5 miljoen kippen geruimd, omdat ze besmet zouden zijn met het fipronilvirus. Ook zijn er dit jaar al ruim 225.000 dieren gestorven tijdens stalbranden. “Qua brandveiligheid zijn dieren vergelijkbaar met wc-rollen,” stelt Lubach. Maar er is meer aan de hand met de bio-industrie.

57 eurocent

“Zelfs als er niets misgaat, hebben dieren in de bio-industrie een rotleven,” merkt hij op. De industrie is te groot geworden, maar dat ligt niet per se aan de boeren. De prijzen die zij krijgen voor hun producten is heel laag. Zo krijgt een boer voor een kilo kip slechts 57 eurocent. Als gevolg hiervan houden ze veel dieren. Zo had de ‘varkensbaron’ Adriaan Straathof tienduizenden dieren in zijn megastallen.

Op 4 juni van dit jaar stelden de PVV en de Partij voor de Dieren voor een poging te doen om de aantallen opeengepakte dieren in de bio-industrie aan te pakken. Het voorstel werd echter verworpen.

Als de politiek niets doet, gaat Zondag met Lubach zelf aan de slag, en komt het met een Slechter Leven-keurmerk. Het is volgens Lubach op dit moment het beste alternatief om de bio-industrie zichtbaar te maken en aan te pakken.

Bekijk hieronder het hele fragment terug.