Spring naar de content
bron: Pauw

Terugkijken: Ybeltje Berckmoes onthult hoe de baantjescarrousel van de VVD werkt

Jeanine Hennis is ‘een bazinnetje’, Klaas Dijkhoff een blaffende generaal en Halbe Zijlstra is alleen maar bezig met beeldvorming. Het boek Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn van ex-Kamerlid Ybeltje Berckmoes (VVD) leest als een afrekening. Bij Pauw onthult ze ook hoe de banencarrousel bij haar voormalige partij en bij de PvdA werkt en noemt ze de PvdA’er die baantjes voor collega’s regelt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Ze zou kunnen worden gezien als ‘het meest onopvallende Tweede Kamerlid’, maar dat is niet hoe we Ybeltje Berckmoes vanaf deze week gaan onthouden. Met haar boek Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn trekt ze een beerput van jewelste open, of een ‘slangenkuil’ zoals ze het Binnenhof zelf noemt. “Het fractiebestuur is de baas en ik was een van de pionnen,” vertelt ze aan tafel bij Jeroen Pauw. “Het werd niet op prijs gesteld als ik zelf het veld wilde verkennen.”

Klara 39

De voormalige marketingmedewerker wordt stemvee. ‘Klara 39’ noemt ze zich, naar haar zetelnummer in de Kamer. “Weet waar je aan begint,” zegt ze tegen haar tafelgenoot en scheidend minister Lilianne Ploumen. Ook vertelt ze over dronken collega’s tijdens stemmingen. “Dat kon, want je wist toch dat je tegen moest stemmen bij een motie van wantrouwen.”

Als pion in de mallemolen is ze mislukt, vindt ze. Al krijgt ze rond een functioneringsgesprek een burgemeesterspost aangeboden. “Sander Dekker houdt bij de VVD namelijk de ambtenarenbanen in de gaten,” vertelt ze. Ook onthult Berckmoes en passant de naam van de PvdA’er die dat regelt. “Alle mainstreampartijen hebben iemand in de fractie die op dit soort baantjes let. Dat is bij de PvdA Manon Fokke (op dit moment lijsttrekker PvdA Maastricht, red.).”

Het hele onthullende interview met Berckmoes is hieronder terug te kijken.

Onderwerpen