Spring naar de content
bron: Pauw

Terugkijken: de grote Hennis-analyse van Pauw

Zonder aanwezig te zijn was Jeanine Hennis-Plasschaert de meest besproken persoon aan tafel bij Jeroen Pauw. De vertrekkend minister van Defensie werd geroemd als ‘frisse, vrolijke minister’, maar zou ook te verstijfd zijn geweest in haar laatste periode als minister. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In de uitzending bespreken legervakbondsvrouw Annemarie Snels en NOS-journalist en politiek commentator Xander van der Wulp het vertrek van Hennis-Plasschaert en de in haar kielzog opstappende Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Volgens Snels was een afscheid onvermijdelijk. “Er lagen drie rapporten van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die alle drie harde conclusies trokken over de veiligheid bij Defensie,” zegt ze. “En tijdens het debat zei Tjibbe Joustra ook dat hij sterk de indruk had dat Defensie geen lerende organisaties was.”  Hennis-Plasschaert zou in haar ogen terecht zijn opgestapt.

De minister maakte tijdens het debat een uitgebluste indruk. Hoe anders was dat tijdens de campagne, waar ze onomwonden grapjes maakte met Mark Rutte tijdens het NOS-verkiezingsvlog. Minister Hennis was de laatste maanden dan ook een schim van de vrouw die in 2015 verkozen werd tot Invloedrijkste Vrouw van Nederland, stelt Van der Wulp.

Toekomst

Hennis-Plasschaert en Middendorp wisten van de problemen bij Defensie, maar deden niets. “Het is fascinerend,” zegt Van der Wulp. “Ze hebben dit rapport in juni gelezen en pas vorige week opgetreden.”

Hierdoor acht hij de kans klein dat Hennis-Plasschaert een rol van betekenis gaat spelen in het komende kabinet. “Dat willen ze bij de VVD niet heel hard zeggen. Ze is met 150.000 voorkeursstemmen een hele belangrijke vrouw voor de partij, maar het gaat lastig worden.”

“Wat heeft ze dan goed gedaan?” vraagt de aangeschoven producent Harry de Winter aan de politiek commentator. “Ze kwam heel fris vanuit Brussel. Als minister is ze helaas haar spontaniteit verloren.”

Communicatie

Volgens Snels zou Hennis diep in haar hart afgelopen vrijdag meteen de families van de omgekomen militairen hebben willen bellen. “Dat siert haar, maar dat wordt haar dan afgeraden door de afdeling Communicatie.”

Het hele gesprek over het opstappen van de minister van Defensie is hieronder te bekijken.