Spring naar de content
bron: De Verdediging/BNNVARA

Terugkijken: De Verdediging toont de mens achter de advocaat

De advocaat. Voor velen beoefent hij/zij een onbereikbaar beroep. Niet iedere Nederlander komt immers in aanraking met de vaderlandse rechtstaat. Wat speelt zich af in de levens van deze landgenoten in de zwarte toga’s? De nieuwe documentairereeks De Verdediging liep een heel jaar op het kantoor van de bekende advocaat Bénédicte Ficq. Het programma geeft een boeiend en vooral persoonlijk inkijkje in de advocatuur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Wie aan Nederlandse advocaten denkt, komt gauw uit bij de bekende raadsmannen en -vrouwen van televisie. Bénédicte Ficq – in 2010 geïnterviewd door Coen Verbraak voor zijn Kijken in de Ziel-serie over topadvocaten – laat documentairemaker Monique Nolte echter een hele andere wereld zien. Als fly on the wall volgt Nolte in de vierdelige reeks de advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten.

Mediteren aan zee

En wat blijkt? Achter de keurige zwarte toga zitten mensen van vlees en bloed. De Verdediging gaat over dagelijkse praktijken en rituelen. Denk aan de procesvoorbereidingen van Nico Meijering. De advocaat loopt op ochtenden van een grote zaak het liefst hard aan zee, gevolgd door een mediteersessie.

Bekijk hier de trailer van De Verdediging. De tekst gaat hieronder verder.

We zien zijn stress (“Ik heb een droge bek van de spanning”) voor een belangrijke uitspraak in de Endstra-zaak, en we zien de ontlading naderhand. Er vliegen zelfs termen als ‘rond de rechtbank rennen in een tijgerslips’ door de kijkbuis, en onderwerpregels van mailtjes als ‘Vrijspraak!!! Bubbeltjes dan maar?’. We zien ook hoe Ficq zich weet voor te bereiden op de eerste wereldwijde zaak tegen de tabaksindustrie. “Mijn Engels is als dat van Louis van Gaal, de voetbaltrainer,” verontschuldigt ze zich tegenover haar Amerikaanse gesprekspartner.

Bandidos

De kenner zal twijfelen bij de keuze om de ontmoeting tussen advocaat Leon van Kleef met Harrie Ramakers, president van motorclub Bandidos, volledig in beeld te brengen. Het zou een mediastrategische keuze kunnen zijn, wierp Matthijs van Nieuwkerk afgelopen maandag ook op in De Wereld Draait Door. Maar de nieuwsgierige kijker hing tijdens dat onderdeel van de eerste aflevering allang aan de lippen van het onthullende en persoonlijke De Verdediging.

Advocaten, het zijn net mensen.

De hele uitzending van De Verdediging is hier terug te kijken. De volgende aflevering is op woensdag 11 oktober om 20u25 op NPO2.