Terugkijken: Lubach haalt ‘kwakzalvers’ van de alternatieve geneeswijzen onderuit

De Redactie 9 okt 2017 Leven

Alternatieve geneeswijzen zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar ze zitten wel in onze verzekeringspakketten, ontdekte ‘poliszoeker’ Arjen Lubach. Dus wil je fysiotherapie in je pakket, dan krijg je er reïncarnatietherapie en kinesiologie bij. Deze geneeswijzen worden in sommige gevallen voorgeschreven door een arts, maar hun werkende elementen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Arjen Lubach wist in Zondag met Lubach wel raad met deze praktijken.

Alternatieve geneeswijzen zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar waarom zou het dan werken? Hier komt het placebo-effect om de hoek kijken. Liefst 80 procent van de klachten waarmee mensen bij de huisarts komen vanzelf weer overgaan, zonder behandeling of medicijnen.

Het is dus niet zo gek dat hele volksstammen denken: baat het niet, dan schaadt het niet. “Maar dat is niet waar,” stelt Lubach.  Het schaadt namelijk wel. Zo overleed in 2007 een baby tijdens craniosacraaltherapie. Tijd voor scherper toezicht en een duidelijke scheiding tussen artsen en ‘kwakzalvers’, vindt de redactie van Zondag met Lubach.

 

Reageer op artikel:
Terugkijken: Lubach haalt ‘kwakzalvers’ van de alternatieve geneeswijzen onderuit
Sluiten