Spring naar de content
bron: ANP Xtra/Lex van Lieshout

Huurders gaan betalen voor het aantrekken van internationale bedrijven

Onder het nieuwe kabinet zullen huurders flink meer gaan betalen, terwijl juist een verlaging van de huurprijzen zo broodnodig is. Internationale bedrijven liggen hieraan ten grondslag. Dat stellen de Woonbond en Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Al een tijdje weten we dat Nederland een Bermuda-achtig belastingparadijs is voor internationale bedrijven. Om dit zo te houden zal de winst- of vennootschapsbelasting (vpb) verlaagd worden met vier procent: van 25 procent naar 21 procent en voor winsten tot twee ton van 20 procent naar 16 procent. Dat blijkt uit het langste regeerakkoord ooit.

Huren

Dit gaat gepaard met het verlagen van de huurtoeslag voor huurders met lage inkomens en het in stand houden van de heffing die verhuurders betalen over het totaal aan sociale woningen dat zij bezitten. Laatstgenoemde was eigenlijk een crisismaatregel, zoals ook het verhogen van het algemene btw-tarief dat zou zijn. Maar van een crisis is geen sprake meer.

De gevolgen van deze maatregelen voor de huurmarkt zijn keurig verborgen in het regeerakkoord. Dat de Woonbond en Aedes dit nu aankaarten maken de beperkte tekst over de huurmarkt in het regeerakkoord tot holle frasen.

Bijna 100 euro per jaar

De Woonbond en Aedes reageren verbolgen. Ronald Paping, directeur van de Woonbond stelt: “Door deze maatregelen wordt de betaalbaarheid van het huren slechter en holt de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen verder achteruit.” Huurders dragen volgens hem nu per jaar al zo’n twee maanden huur indirect over aan de overheid.

Volgens Marcel Trip, persvoorlichter van de Woonbond, zullen de kosten voor huurders de komende jaren geleidelijk aan stijgen. “Dat begint in 2019, dan moeten huurder die huurtoeslag ontvangt gemiddeld 23 euro meer betalen. Uiteindelijk komt dat in 2021 uit op gemiddeld 92 euro op jaarbasis, bijna honderd euro. Deze verhoging staat haaks op het voorgaande jaar, Rutte II erkende toen nog de zware lasten van de huurders. Er ging juist iets van de kosten af.”

De Woonbond vindt het moeilijk vooruit te blikken. De organisatie gaat nog in discussie met het nieuwe kabinet. Vooralsnog wacht het af tot de onduidelijkheid — die het regeerakkoord over de huurmarkt liet — is opgehelderd.

Anti Tax Avoidance Directive

Als onderdeel van de maatregelen tegen grote bedrijven zullen de renteaftrek en verliesverrekening worden beperkt. Hoewel deze maatregel dus grote bedrijven treft, worden vooral woningcorporaties geraakt. Ook zij zullen jaarlijks meer geld moeten afdragen aan de overheid. Er wordt gesproken over een verhoging van enkele honderden miljoenen euro’s.

Deze maatregels uit het regeerakkoord zijn een gevolg van de Europese wet om belastingontduiking te bestrijden, de Anti Tax Avoidance Directive (ATAD1). Maar woningcorporaties staan niet bepaald bekend om het ontwijken van belasting — al zijn er uitzonderingen. Zij hebben bovendien, zo verklaart Aedes, meer leningen en minder winsten dan internationale bedrijven. Zij zullen dus een relatief groot deel van de maatregels tegen de belastingontduiking opvangen.

Het gevolg is dat huurders opdraaien voor het halfbakken bestrijden van belastingontduiking door internationale bedrijven. Zo zet Rutte III de trend door: Nederland als belastingparadijs voor internationale bedrijven.