Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Dijkhoff als fractievoorzitter: debuut van een ijskonijn

Klaas Dijkhoff is pas 36 jaar, maar debuteerde tijdens het debat over de regeringsverklaring als fractievoorzitter van de VVD. Een kalm, flauw grapje in de richting van Groenlinks-collega Jesse Klaver zorgde ervoor dat Dijkhoff zich vanavond met grote kans terug zal zien in de journaals. “Hoe gestresster mijn omgeving raakt, hoe kalmer ik blijf,” zei hij vorig jaar in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker
Klaas Dijkhoff
Beeld:

Zie hem eens klaagadviezen geven vanaf het spreekgestoelte. Het is net alsof VVD’er Klaas Dijkhoff al jaren de fractievoorzitter van de grootste partij in de Tweede Kamer is. Hij noemt Jesse Klaver met een knipoog ‘Jesse Klager’. “Een flauw grapje,” geeft hij meteen toe.

Ook pareert hij een aanval van Thierry Baudet met verve. Volgens de FvD-voorman houdt Dijkhoffs VVD de zogeheten baantjescarroussel in stand. Ook beticht hij Dijkhoff van bestuurlijke arrogantie.

De tekst gaat hieronder verder.

‘Haagse fittie’

Tijdens een speech over meer samenwerking roept hij de Kamer op meer voor het gezamenlijke belang te doen. “Of gaan we allemaal voor ons eigen dingetje, met aan het einde van de dag een prijs voor degene met de meest pakkende quote?”

Dijkhoff zal zich tijdens zijn ministerschap best nog weleens schuldig maken aan een ‘Haagse fittie, die voor de rest van het land geen klap uitmaakt’. Al wil hij naar eigen zeggen dergelijke brandjes liever voorkomen.

En dat terwijl de VVD’er niet het minst rustige voorseizoen heeft gehad. Hij is na het vertrek van Jeanine Hennis-Plasschaert zelfs even minister van Justitie, een voor hem onbekende baan waar hij niet voor terugdeinsde. “Hoe gestresster mijn omgeving raakt, hoe kalmer ik blijf,” zei hij al in juni 2016 in een interview met dit medium. Al repte hij snel om aan te geven dat het ook anders kon. “Als ik bijvoorbeeld denk dat er iets onderschat wordt. Dan ben ik als een kanarie in een kolenmijn.”

Hij wordt vaak vergeleken met Jesse ‘Klager’ Klaver. Beide politici worden gekenmerkt door een jeugdig elan of ‘jeugdig soort ongeduld’, zoals Dijkhoff het noemt. Daar zitten grappen en grollen bij, en afleiding. Voor Dijkhoff is de PlayStation een welkome afleiding. “In deze functie (zijn toenmalige staatssecretarisschap, red.) heb ik er vaak moeite mee om geen grip te hebben. Ik ervaar ook een zekere mate van onvrijheid. Iedere dag is van uur tot uur dichtgetimmerd.”

Assassin’s Creed

Dan kan Dijkhoff naar eigen zeggen narrig worden. “Het moet ook wel, snap ik heus wel, maar het is jammer dat je nooit eens tijd en ruimte hebt om een uurtje na te denken,” zegt hij. “Om functioneel te wandelen, of te roeien. En als ik me echt gefrustreerd voel, dan gaat de Playstation aan en…”

En dan gaat Assassin’s Creed aan. Dan is de koele Dijkhoff van de kamer ineens een assassin. “Je hebt een heel overzichtelijke taak, en dat is deze baan dus niet.” Al doet hij tijdens het debat over de regeringsverklaring lijken of hij als ijskonijn met het gemak van een klik op de controler zijn tegenspelers één voor één uitschakelt.

Onderwerpen