Spring naar de content
bron: Shutterstock

Ontmoet de kinderen van het kalifaat: vers van de IS-jihadschool

Daders van terreuraanslagen worden steeds jonger. Ook Nederland krijgt daar mogelijk mee te maken, nu tientallen Syriëgangers met hun kinderen het kalifaat verlaten. Wat drijft deze jongeren? En is er een weg terug? Drie experts, onder wie een ervaringsdeskundige, over een prangende kwestie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Februari 2016. Een vijftienjarig islamitisch gymnasiummeisje steekt op het station van Hannover met een mes een agent in de nek. De man raakt zwaargewond. Het kind, dochter van een strenggelovige vrouw van Marokkaanse komaf en een van oorsprong Duitse bekeerling, wilde het dienstwapen van de agent stelen, daarmee anderen doodschieten en een martelaarsdood sterven.

Augustus 2016. In het Zuid-Turkse Gaziantep komen vijftig gasten tijdens een Koerdische bruiloft om bij een zelfmoordaanslag. De dader is volgens ooggetuigen een kind van tussen de twaalf en veertien jaar oud.

November 2016. Een twaalfjarige Duits-Irakese jongen probeert met een spijkerbom een aanslag te plegen op een kerstmarkt in het Duitse Ludwigshafen. De aanslag mislukt omdat de ontsteking niet werkt.

Maart 2017. Irakese soldaten ontdekken bij de stad Mosul een jongetje van zeven (!) met een bomgordel om zijn middel. Het kind draagt een voetbalshirt. De soldaten doen het shirt omhoog en knippen voorzichtig de draden door.

Augustus 2017. Een cel van twaalf terroristen voert in Spanje twee aanslagen uit. De eerste vindt plaats op de Ramblas, de winkelpromenade van Barcelona. Daar rijdt de 22-jarige Younes Abouyaaqoub in een wit busje veertien mensen dood en raken vijftig mensen gewond, onder wie drie Nederlanders. In het honderd kilometer onder Barcelona gelegen Cambrils rijden vijf handlangers diezelfde nacht in op voetgangers. Daarbij overlijdt een vrouw en vallen zeven gewonden. De daders worden doodgeschoten door de politie. De jongste van hen was zeventien jaar.

Daders van extremistisch geweld worden steeds jonger. Tot nu toe bleef Nederland buiten schot. Maar dat kan veranderen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de AIVD zitten er in Syrië en Irak alleen al ongeveer 190 Nederlandse jihadisten met ten minste tachtig kinderen. Iets minder dan de helft van deze koters is op school opgeleid tot jihadistisch salafist.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen