Spring naar de content

F*ck the USA: ‘Amerika is een mythe’

USA-kenners Maarten van Rossem (74), Mart Smeets (70) en Willem Post (62) proberen de ziel van het land te doorgronden: de obsessie met geweld en vuurwapens, de enorme ongelijkheid, de onverminderde populariteit van president Trump bij zijn achterban. Waarom blijven Amerikanen ondanks alles toch in de natie geloven? ‘Het epos van de VS is een strijd. You need to be a winner, number one.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Ze hebben een clown als president, als je er ziek wordt ben je de sigaar, door het vrije wapenbezit kan iemand vanuit het hotelraam in Las Vegas 59 mensen doodschieten. Wij zijn geneigd dat meelijwekkend te vinden; hoe komt het toch dat Amerikanen zelf wel zo vaderlandslievend zijn?
Post: “Amerika is een land waar iedere generatie wel een oorlog heeft meegemaakt. Elke familie heeft meerdere mensen die in het leger hebben gezeten, dus de militaire traditie wordt heel erg geëerd. Als je een uniform aan hebt, wordt er meteen voor je geklapt.”

Smeets: “Ik word er echt gek van. Het is zo overdreven. Dan moet je weer met z’n twintigduizenden gaan staan om die families te eren en de grootheid van Amerika te tonen.”

Van Rossem: “Is dat niet een van de grote problemen van Amerika? Dat het een soort nationale zelffelicitatiedienst is? Ook mensen die beter weten, beginnen meteen met: the greatest nation on earth.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

 

Onderwerpen