Spring naar de content
bron: Keuringsdienst van Waarde

Terugkijken: Keuringsdienst onthult waarom we nog steeds margarine eten

De Fransen verafschuwen onze appetijt voor margarine. Dat is niets voor de nationalistische Fransen; de uitvinder van deze botervervanger is immers een Fransman. De Keuringsdienst van Waarde duikt in de geschiedenis van het plantaardige goedje en ontdekt waarom wij Nederlanders wel van dit van origine dierlijke product smullen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

We zijn in Nederland koploper – 9 op de 10 Nederlanders smeert het smeersel het liefst op brood – margarine eten, en dat is opmerkelijk. Want, waarom smeert een zuivelland als het onze veel meer margarine dan boter? Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar de negentiende eeuw.

Op bevel van keizer Napoleon III zoekt Hippolyte Mège-Mouriès een vervanger voor boter. Zijn uitvinding is de margarine, een goedje dat lijkt op het gele goud maar dat gemaakt wordt van een emulsie van water en het vet van een koeienuier. Het blijkt een goedkoop en handig alternatief voor de gekelderde Franse botervoorraad. En wat goedkoop is, eindigt bijna vanzelfsprekend snel in ons kikkerlandje.

De tekst gaat hieronder verder.

Andere smaak, minder kosten

We worden meteen geadviseerd om deze nieuwe botervariant te kopen. “Margarineproducenten moesten bewijzen dat het net zo goed en net zo lekker was als echte roomboter,” stelt cultuurhistoricus Jon Verriet in de uitzending. “Uit verslagen van kookleraren werd beschreven dat mensen echt aan margarine moesten wennen en dat de smaak toch minder was. Dan is het altijd een goede zet om het product twee keer zo goedkoop te maken.”

Hierdoor werd deze ‘nepboter’ een belangrijk element van onze eetcultuur, en was het voor de consument zo klaar als een klontje.

De hele uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is hier terug te kijken. U kunt ook op onderstaande afbeelding klikken.

Margarine
Beeld: