Spring naar de content

Wanneer maken ouders een einde aan het kinderfeestje?

Nee, dit is eens geen column over boze mensen op snelwegen. Wel over snoepgoed. Veel Nederlandse kinderen snoepen, ook buiten Sinterklaastijd, te veel en eten niet genoeg groente en fruit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat slechts 4 op de 10 kinderen voldoet aan de groente- en fruitnormen die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Cijfers die diverse clubs gretig aangegrepen om te pleiten tegen de verhoging van het lage btw-tarief of een btw-vrijstelling van groente en fruit. Het idee klinkt sympathiek, maar het leidt af van de daadwerkelijke problematiek. Namelijk dat veel ouders hun kinderen te weinig gezond voedsel geven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

En dat ligt doorgaans niet aan de onbetaalbaarheid van groente en fruit. Wanneer de btw afgeschaft wordt zal een voorbeeldig fruit en groente consumerend gezin nog geen tientje per maand besparen. Een besparing die er niet plotsklaps voor zorgt dat alle kinderen voldoende groen binnenkrijgen. Uiteindelijk zijn het ouders die bepalen wat er in het boodschappenmandje beland en die worden niet alleen gestuurd door prijsoverwegingen. Snoep, chips en koekjes zijn goedkoop, maar worden vooral gehaald als verwennerij of traktatie. Uiteraard kun je de consumptie van deze lekkernijen drastisch terugbrengen door extreem hoge belastingen te heffen, maar in een liberale samenleving is het ook wat waard als burgers tot op zekere hoogte hun eigen (domme) keuzes mogen maken.

Snoepautomaten uit de kantines van middelbare scholen jonassen is niet zo’n slecht plan

Dit betekent niet dat er geen rol is voor de overheid. Snoepautomaten uit de kantines van middelbare scholen jonassen is niet zo’n slecht plan. Er is geen zinnige reden te bedenken waarom scholen de aanwezigheid van ongezond eten hoeft te faciliteren. Daarnaast vuren Vadertje en Moedertje Staat ondermeer met hulp van Ciske de Rat decennialang onvermoeibaar allerlei campagnes ‘2 ons groenten, 2 stuks fruit’, ‘snoep verstandig, eet een appel’ en ‘leef je uit met groenten en fruit’. Slogans die vrijwel iedere volwassene zal kennen, maar waar een groot deel niets mee doet. Nederlandse volwassen eten gemiddeld al zeker 30 jaar te weinig groente en fruit. Geen enkele generatie slaagt er vooralsnog in om de volgende genoeg groente en fruit te laten eten. Of vinden we stiekem met z’n allen de norm van het Voedingscentrum te ambitieus? Vinden we het leven met een stuks fruit en een onsje groenten ook wel prima? Zo nee, dan hebben opvoeders de sleutel tot het verstoren van het snoepfeestje in de hand. In de eerste plaats door het goede voorbeeld te geven door zelf braaf aan de norm te voldoen. En daarnaast door te bezuinigen op ongezonde boodschappen.

Onderwerpen